Tee itse uudelleenkäytettävät
Mehiläisvahaliinat
Mehiläisvaha on antimikrobinen luonnontuote, ja siksi se on turvallinen raaka-aine elintarvikkeiden säilytykseen käytettäviin kestokääreisiin. Mehiläisvahasta ja luonnonkuitukankaasta valmistat itse vahaliinat kertakäyttömuovien tilalle!
Mehiläisvahaliinan käyttö
Mehiläisvaha kyllästää luonnokuitukankaan niin, että siihen kääritty elintarvike säilyttää kosteuden ja tuoreuden. Vahaliina pehmenee kädenlämmössä, jolloin sen saa muotoutumaan pakatun elintarvikkeen mukaan kääreeksi tai astialle kanneksi. Vahapinta hylkii likaa ja on antimikrobinen, joten se on helppo pitää puhtaana: käytön älkeen liina huuhdotaan haaleassa vedessä, tarvittaessa käsiastianpesuaineella pesu. Liina kuivataan ilmavasti ja säilytetään huoneenlämmössä.
Liinan käyttöikää voi pidentää tekemällä sille huoltosilityksen ajoittain. Tällöin rapistunut vaha sulaa ja kyllästää liinan uudelleen.
Mehiläisvahaliinaa ei pidä käyttää liha- ja kalatuotteiden säilytykseen. Mehiläisvaha sulaa noin +65C lämmössä, mikä ei riitä tuhoamaan lihan ja kalan antamaa mikrobien kasvualustaa.
Loppuunkäytetyn liinan voit leikata suikaleiksi ja kompostoida, tai käyttää sen tulen sytykkeenä. Kaupalliset toimijat antavat mehiläisvahaliinalle noin vuoden käyttöajan.
Myyntiin mehiläisvahaliinoja saa tehdä ainoastaan Ruokaviraston elintarvikekäyttöön hyväksymästä mehiläisvahasta. Suomalaisesta mehiläistarhaajan puhdistamasta mehiläisvahasta voi turvallisesti tehdä kestokääreitä omaan käyttöön.
Tarvikkeet
Mehiläisvahaa
Kattila + lasipurkki
Silitysrauta
Liinakangas
Sanomalehteä
Voi- tai leivinpaperia







Kangas
Mehiläisvahaliinoihin voit hyvin käyttää kierrätyskangasta: käytössä pehminnyt ja pesty lakanakangas toimii todella hyvin! Myös muut käyttöä ja silitystä kestävät luonnonkuitukankaat, puuvilla ja pellava, sopivat kestokääreisiin!
Mieti kestoliinojen käyttötarkoitus. Liinat kannattaa leikata oikeaan kokoon ja muotoon ennen vahaamista, ettei arvokasta mehiläisvahaa jää kankaan hukkapaloihin.
Pyöreät liinat ovat käteviä astioiden kansina ja esimerkiksi kermajuustojen tai puolikkaiden hedelmien leikkauspinnan suojana. Kaavana voit käyttää eri kokoisia lautasia. Huomioi, että liinan tulee ulottua astian tai elintarvikkeen reunan yli!
Erikokoiset neliskanttiset liinat sopivat moneen käyttöön - niin astioihin kuin eri muotoisten elintarvikkeiden ja eväiden käärimiseen.
Voi myös ommella vahatusta kankaasta eväspusseja. Ompelemista helpottaa voipaperin käyttö vahatun kankaan ja ompelukoneen paininjalan välissä.
Jos liinasta ei tullutkaan käyttöösi oikeankokoista, voit huoleti leikata sitä! Vahattu kangas ei juuri purkaudu - itse en ole erikseen huolitellut kangasta, eikä ongelmaa ole ollut!
Mehiläisvaha
Voit käyttää vahaliinoihin paikallisen mehiläistarhaajan puhdistamaa ns. kuorimavahaa. Se on ensimmäisen kesän kaikkein puhtainta vahaa hunajakennojen pinnoilta. Tämän vahan saat erikokoisina valupaloina sen mukaan, mihin mehiläistarhaaja on sulan puhtaan vahan kaatanut jähmettymään säilytystä varten. Suomalainen vaha on varsin puhdasta ja jäämätöntä verrattuna muun maailman vahoihin.
Voit myös ostaa vaha- ja kynttilätarvikeliikkeistä elintarvikekäyttöön hyväksyttyä vahaa. Tämä vaha on yleensä rakeina tai levyinä. Mikäli aiot myydä mehiläisvahaliinoja, on sinun valittava tämä Ruokaviraston hyväksymä laboratoriotestattu vaha.
Mehiläisvaha sullaa n. +65C lämmössä ja se on turvallisin sulattaa vesihauteessa leimahtamisvaaran vuoksi. Vaha-astiana on hyvä käyttää esimerkiksi puhdasta lasipurkkia, koska vahaa on vaikea saada kokonaan pois astian pinnoilta. Lasipurkin voit laittaa käytön jälkeen lasinkeräykseen.
Ota talteen kaikki työskentelyssä jäänyt, jähmettynyt vaha omaa myöhempää käyttöä varten, tai toimita se mehiläistarhaajalle!






Muut tarvikkeet
Suojaa työskentelytaso hyvin sanomalehdellä. Itse laitan sitä hyvän kerroksen, jolloin ei tarvitse huolehtia pöytäpinnan liiasta kuumenemisesta vahaa silitysraudalla imeyttäessä. Laita päälimmäiseksi voi- tai leivinpaperi käsiteltävää kangasta vasten.
Vahan sulatukseen tarvitset vesikattilan ja siihen sopivan lasipurkin. Itse käytän kirppiksiltä löytämiäni kahvinkeitinpannuja, jotka ovat kuumuudenkestävää lasia ja joissa on kaatonokka. Lasin läpi näkee hyvin vahatilanteen: onko se sulaa ja kuinka paljon sitä on jäljellä. Mehiläisvaha on hapanta, joten käytä ruostumatonta terästä tai lasia!
Olen itse uhrannut vanhan silitysraudan vahahommiin. Vahaliinoja tehdessä silityksen voi tehdä voipaperin läpi tai suoraan kankaalle. Isompia määriä tehdessä työskentely ilman voipaperia on kätevämpää. Silitysraudan saa kyllä varsin hyvin puhdistettua lämpimänä talouspaperiin tai hukkakankaaseen pyyhkimällä.
Valmistusprosessi
-Leikkaa kangas liinoiksi
- Suojaa työtaso
- Sulata mehiläisvaha vesihauteessa
Kaada sulaa mehiläisvahaa kankaalle ohuena norona. Laita liinan päälle voipaperi, säädä silitysrauta **-lämmölle. Silitä paperin läpi (tai suoraan kankaalle) painaen niin, että vaha sulaessaan kyllästää kankaan tasaisesti kauttaaltaan.
Vahakerroksen on hyvä olla tasainen mutta ohut. Paina kuumalla silitysraudalla sulaa vahaa kankaan reunojen yli, jolloin se jäähtyy ja jähmettyy aluspaperin reunoille. Tämän vahan voit kerätä uudelleen sulattevaksi tai tulevaa käyttöä varten.
Irrota liina lämpimänä alustasta ja laita tasaiselle pinnalle jäähtymään (voipaperin päälle). Jatka näin, kunnes kaikki liinat ovat valmiit.
Vaihtoehtoisesti voit raastaa mehiläisvahaa kankaalle, tai käyttää valmiita rakeita ja sulattaa ne silitysraudalla imeyttäen.
Nyt voit käydä valmiit liinat läpi ja huolitella tarvittaessa niiden reunat saksilla leikkaamalla.
Puhdista mehiläisvaha lämpimistä välineistä paperilla tai hukkakankaalla pyyhkien. Ota talteen kaikki puhtaat nokareet!!
Lue nyt uudelleen sivun ensimmäinen kohta mehiläisvahaliinojen käytöstä!





