top of page

Hunaja

Ruokaa_omasta_maasta_vaaka.png

Mehiläiset tekevät medestä hunajaa

Mehiläiset keräävät kukista meden mesimahaansa, ja jo matkalla pesään mesi alkaa muuttua hunajaksi mehiläisten entsyymien ansiosta. Pesämehiläiset ottavat vastaan kenttämehiläisten tuoman meden, jatkavat entsyymikäsittelyä ja levittävät sen vahakennostoon kuivumaan.

Hunajakakku kuoritaan

Mehiläiset peittävät kennot rauhasistaan erittämällään tuoreella vahalla, kun hunaja on valmista ja riittävän kuivaa. Pakattavan hunajan kosteuden on oltava alle 18%, että hunaja säilyy huoneenlämmössä eikä se ala käymään. Me mittaamme hunajan kosteuden digitaalisella kosteusmittarilla ja jätämme linkoamattomat hunajakakut kuivumaan tarvittaessa.

Kielomäessä hunajan peittävä mehiläisvahakerros kuoritaan pois käsin kuorimahaarukalla ennen linkoamista.

Hunaja lingotaan

Kielomäessä käytössä on moottorikäyttöinen tähtilinko, johon mahtuu kerralla jopa 16 hunajakakkua! Näin tarhaajan aika ja voimat riittävät paremmin hunajakakkujen kuorimiseen käsin. Tuore hunaja on juoksevaa.

Hunajan ominaisuuksiin vaikuttaa se, mistä kasveista mehiläiset ovat meden keränneet. Suomessa esimerkiksi kanervakankailta kerätty hunaja voi olla hyvin jähmeää ja vaikeaa saada irti kennoista. Sen sijaan horsman kukista valmistuva hunaja pysyy juoksevana pitkään.

Hunaja siivilöidään 

Lingotessa hunajan joukkoon jää vahamuruja ja satunnaisia roskia, sekä myös mehiläisen siivenkappaleita, jalkoja yms. Hienot siitepölyhiukkaset läpäisevät tiiviinkin kangassiivilän, ja myös mehiläisvahaa Kielomäen hunajassa on aika mukana. Nämä tekevät hunajasta vieläkin monipuolisemman herkun!

Kielomäessä hunaja pakataan uudelleenkäytettäviin lasipurkkeihin

Pakkaamme tuoreen hunajan lasipurkkeihin, joita keräämme ja puhdistamme tätä käyttöä varten jatkuvasti. Niinpa Kielomäen hunajaa on saatavilla hyvin erimuotoisissa ja -kokoisissa purkeissa! Pakkaaminen tapahtuu vaa'an avulla ja purkin kannessa on grammamäärä. - Toki ostamme myös uusia lasipurkkeja, ja purkkeihin uusia kansia.

Lasi on hygieeninen materiaali, ja sen läpi voi nähdä hunajan värin ja kiteytymisen vaiheen. Myös alhaisesta kosteusprosentista johtuva "jääkukka" näkyy lasiseinää vasten ja kertoo, että hunaja on erityisen hyvin säilyvää, eikä ala käymään huoneenlämmössä.

Hunajan voi myös pakastaa

Koska hunajassa on vain vähän vettä, sen voi pakastaa vaikka lasipurkissa. Pakastaminen ei muuta hunajan hyviä ominaisuuksia.

 

Jos haluat nauttia juoksevaa hunajaa talven ajan, pakasta tuore, juokseva hunaja pienissä pakkauksissa. Hunaja säilyy näin pidempään juoksevana, mutta pakastaminen ei poista kiteytymistä, vain hidastaa sitä!

Kennohunaja

Kaikkein puhtainta hunajaa, vain mehiläisten käsittelemää, on kennohunaja. Kun annamme mehiläisille pesään tyhjän puukehikon, mehiläiset rakentavat koko kennoston uudesta, erittämästään mehiläisvahasta. Hunajan ne valmistavat ja pakkaavat kuten kierrätettyihinkin hunajakennoihin. Kennohunajassa kaikki on uutta, tuoretta ja puhdasta syötävää! Tuore mehiläisvaha voi jäädä "purkkana" toviksi suuhun pureskeltavaksi, tai sen voi nielaista makean hunajan mukana. Tämä on kansainvälinen herkku lähituottajalta, kahvipöydän tai juustotarjottimen puheenaihe!

bottom of page