top of page

Linkoomo ja Pieni HunajaPuoti

Mehiläistarhaus ja mehiläistuotteiden käsittely vaativat työtiloja ja varastotilaa, mihin harrastusta aloittaessa ei osattu varautua. Kalustoa varastoitiin ulkorakennuksiin ja välilla kuormalavoille pressuihin käärittyinä. Hunaja käsiteltiin keittiössä ja huoltotoimia tehtiin ulkona sään salliessa.

Naapureiden kanssa oli useamman kerran ollut puhetta tien laidassa olevasta vanhasta, vuosia käyttämättä olleesta saunasta. Lopulta kesällä 2018 otimme sen siirtämisen Kielomäkeen työn alle.

Oli tietysti kesän kuumin aika, ja purkaminen osoittautui ajateltua työläämmäksi. En edes muista päiviä, viikkoja, kuinka kauan purimme pehmennyttä kattoa, piippua, irrottelimme sisäseiniin nalattuja "lisäeristeitä" ja lopulta pääsimme purkamaan varsin hyväkuntoista hirsikehikkoa. Lopulta siivosimme purkupaikan parhaamme mukaan. Alin hirsikerros oli laho, hyvät hirret merkittiin ja siirrettiin lähelle rakennuspaikkaa. Suurin työ oli sisäseinien purkaminen: saunan puolella kaikkiin seiniin oli naulattu isoilla nauloilla ja hyvin tiuhaan kaikkea mahdollista irtotavaraa luultavasti lisäeristykseksi. Oma lukunsa oli laho lattia jättimäisine nauloineen ja epämääräisine muovimattoineen... Teimme ympäristöteon samalla toimittaessamme epämääräiset lisämateriaalit vuosikymmenten takaa kunnan jätepisteeseen! Toki purkupuutavara poltettiin rannassa iltatulilla...

Lahojen alahirsien tilalle, ja sisäkorkeuden nostamiseksi saunakorkeudesta työskentelytilaan, sahasimme oman tilan puista uusia hirsiä. Meillä on moottorisahalle hankittu ohjuri, jolla tukkeja voi itse sahata tarvittaviin mittoihin laudoiksi, palkeiksi ja hirsiksi. 

Syksyllä alettiin hirsikehikolle tehdä perustuksia, ja uuden Linkoomon varsinainen rakennustyö käynnistyi.

Perustuksiksi väänsimme savimaahan sopivan määrän metallisia kierrepaaluja - miesvoimin!

Siitä sitten hirsirunkoa kokoamaan - jättimäistä palapeliä!

Syksyn aikana tehtiin Linkoomotilan päälle välipohja ja pystytettiin kattotuolit. Rakennuksen profiili muuttui, kun kesäreissussa läntisemmässä Suomessa olimme nähneet paljon hauskoja pikkumökkejä, josisa oli korkea taitekatto :)! Marraskuulla vedettiin pressu kattotuolien yli ja puuhamaa jäi odottamaan seuraavaa rakennuskautta.

Pressu suojasi rakennusta hyvin talven yli, ja kesäkuussa 2019 valmistui sisätila: perällä isompi Linkoomon puoli, ja sisääntullessa pieni tila HunajaPuodille.

Vanhat ikkunat kunnostettiin ja kyläyhdistyksen rantasaunan remontista vapautunut ulko-ovi sai paikkansa Linkoomon ovena.

Linkoomon vinttiin saatiin tarpeellista säilytystilaa; sinnekin löytyi vanha käypäinen ovi ja ikkuna toiseen päätyyn. Laudoitukseen käytettiin omatekemää tuppilautaa. Samoin jykevään vintirappuun löytyi puutavara omista jemmoista :).

Tavarat Linkoomossa löysivät paikkansa. Kesän 2019 satoa päästiin linkoamaan sitä mukaan kuin sitä tarhoilla valmistui, kun työvälineet ovat jatkuvasti käyttökunnossa. Täällä voidaan kiinnostuneille nyt myös esitellä mehiläispesän tuotteiden käsittelyä. Kesällä 2020 aloitimme "vahingossa" perhekäynnit pesillä, ja tarjosimme muutamalle lapselle mahdollisuuden lingota itse purkkiin hunajaa :).

Kesällä 2020 Linkoomoon hankittiin lopulta työvaiheita helpottamaan myös moottorikäyttöinen hunajalinko.