top of page

Kevätpörinää Mansikkamaalla

Kesäkuussa tarhakäynnin aikaan mansikkapellolla oli myös viimevuotinen karhunpentu mansikoita syömässä!

Yläpelto.jpg

Tarhapaikka aivan pellon laidassa on altis tuulille, joten uudet pesät Mansikkamaalla laitettiin metsänreunan suojaan. - Pesien siirto on aina tehtävä iltamyöhällä. kun lentomehiläiset ovat palanneet töistä pesään.

Mehiläiset pölyttävät mansikan kukat mettä ja siitepölyä kerätessään. Hyvä pölytys tuottaa terveet, laadukkaat ja maukkaat marjat. Mansikankukkaa riittää melkein koko kesäksi, ja lentoalueella on myös vadelmaa, retikkaa ja monipuolisesti luonnon kasveja.

Mansikkamaan mehiläistarha

Puntalassa mansikkapeltojen äärellä on myös toinen Kielomäen mehiläistarha. Pienen metsikön takana aukeaa mehiläisille mieluisa vadelmatarha, ja läheisillä hakkuualueilla kukkivat horsmat ja villivadelmat.

Lähellä on myös kuivempaa mäntykangasta, mistä mehiläiset keräävät terveysarvoiltaan erityisen hyvää kanervahunajaa.

Täälläkin mehiläiset ovat töissä marjatarhoilla viljelijän kanssa tehtyyn sopimukseen perustuen.

Kesän 2022 Mansikkamaan pesillä kävi kuhina, kun mehiläishoidon peruskurssilaiset harjoittelivat siellä käytännön taitoja!

 

Tarhapaikka on osoittautunut erittäin hyväksi niin pesien terveyden kuin niiden keräämän sadonkin puoleen. Tästä huolimatta tarkoitus on luopua tarhapaikasta keväällä 2023. Me vähennämme pesien kokonaismäärää ja hoitotöissä kertyviä ajokilometrejä. Toivottavasti paikalle löytyy mehiläistarhaaja jatkamaan tärkeää työtä!

Petoliikennettä tarhan lähellä

Kesällä 2021 kontioita liikkuu edelleen Mansikkamaan lähistöllä. Ainut viisaus on estää nallejen ensivierailu mehiläispesille varustamalla tarha sähköaidalla. Makean tuoksun perässä paikalle tullut herkuttelija saa aidasta säpäkän sähköiskun ja toivottavasti muuttaa suunnitelmaansa...

Aidan pystyttäminen on oma askareensa, ja sen kunto on myös tarkastettava jokaisella tarhakäynnillä. Pesätuhojen ennaltaehkäisy kuitenkin kannattaa, koska herkuille oppinut karhu usein palaa paikalle, ja osaa etsiä alueelta myös muut herkkupöytää tarjoilevat mehiläistarhat.

Lue lisää Kielomäen blogista!

bottom of page