top of page

Mehiläistarhaus Kielomäessä

Mehiläiset tulivat Kielomäkeen keväällä 2015, ilman varsinaista suunnitelmaa uuden harrastuksen aloittamisesta! Mehiläisten hoitaminen ja se oma hunaja – nam – veivät mennessään, ja nyt talveen kohti vuotta 2020 meillä on 18 talvehtivaa pesää!

Koska tilan isäntä käy päivätyössä tilan ulkopuolella, emäntä pyrkii ottamaan vastuun mehiläistarhauksesta ja niinpä pesämäärää tässä sovitellaan voimavarojen ja ajankäytön mukaan toimivaksi kokonaisuudeksi.

Käytännössä molemmat haluavat olla mukana niin kesän tarhakäynneillä, sadonkorjuussa ja markkinoilla hunajaa myymässä, kuin myös hiljaisemman talven aikana oppimassa aiheesta aina uutta!

 

Vuonna 2019 Kielomäen hunajalle on myönnetty Hyvää Suomesta- merkin käyttöoikeus.

Kielomäen blogissa on tarinaa mehiläistarhauksen aloittamisesta:

- Sinustakinko mehiläistarhaaja?

- Mikä siinä maksaa?

- Velvollisuuksia ja vapautta

Blogissa muuta mehiläistarhaukseen liittyen:

- Pölyttäjistä ja kasvinsuojelusta

Mehiläistarhoja meillä on nyt oman pihan lisäksi maalaismaisemissa Lassilan kylällä, Kekoharjun vanhan pientilan navetan takana, aivan itärajan tuntumassa. Tarhat sijaitsevat maaseudulla, hiljenevissä kylämaisemissa, missä ei ole tehomaataloutta ja luonnonkasvit valtaavat entisiä viljelymaita. Mehiläiset pääsevät keräämään mettä ja siitepölyä niin luonnonkasveista peloilla ja metsissä, kuin pihojen puutarhakasveista.

 

Haluamme tarjota mehiläisillemme hyvän elämän, mutta opettelemme samalla myös hyödyntämään mehiläispesän tuotteita monipuolisesti.  Näistä haetaan yhdessä lisätietoa ja sovitellaan uusia tuotteita omaan tarjontaan sopiviksi.

Mehiläisten hoidossa ja hunajan käsittelyssä olemme valinneet mahdollisimman muovittoman käytännön - vaikkakaan täysin ilman muovisia välineitä emme vielä pärjää. Uusia ratkaisuja etsitään koko ajan.

bottom of page