top of page

Museotie

Kielomäen Tila Immalanjärven rannalla on Niskapietiläntien Museotien maisemissa.

Museotie on viehättävä vaihtoehto kuutostielle, jos matkaat itärajan tuntumassa pohjois-etelä -suunnassa. Tie mutkittelee kylämaisemissa vanhan Viipuri-Savonlinna postireitin myötä, ja matkan varrella on muutamia mukavia nähtävyyksiä. Etelässä lähdet Niskapietiläntielle Imatran Vuoksenniskalta, ja paluulle valtatie 6:lle joko Rautjärven kirkonkylän tai Laikon kylän kautta.

Varsinainen museotien osuus on vajaa 20km Ruokolahden Huhtasen ja Rautjärven Miettilän kylien välillä, maaseututie kokonaisuudessaan 30km. Tie otettiin museotieksi vuonna 1989, ja sen historia ulottuu ainakin 1600-luvulle. Valtatie 6 kulki tien kautta vuoteen 1957 asti. Sen jälkeen tie jäi paikallisliikenteen käyttöön. Tie on päällystetty ja se on pyöräilijöiden ja motoristien suosiossa. Niskapietiläntie sisältyy Museoviraston inventoimiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Museotien opasteet on levikkeillä Huhtasenkylässä ja Miettilässä.

Museotien kylät ovat järjestäneet yhteistyössä jo yli 20 vuoden ajan elokuulle sijoittuvan Päivä Museotiellä -tapahtuman. Päivä kerää satoja osallistujia kylillä sijaitseville pisteille, joissa esitellään kylien toimintaa, myydään syötävää ja muita paikallistuotteita, esitetään musiikkiteatteria ym. ym. Parhaillaan kohteita tien varrella on ollut liki 20, nykyään talkooväen ikääntyessä vähemmän. 

MUSEOTIEN NÄHTÄVYYKSIÄ SUUNTAAN IMATRA-RAUTJÄRVI

- Kielomäen Tila ja Pieni Hunajapuoti Huhtasenkylässä

- Museotien opastetaulu oikealla levikkeellä Huhtasen entisen koulun jälkeen

- Lassilan Linnavuori

   > Pieni poikkeama Niskapietiläntieltä Lassilan kylälle päin. Pieni parkkipaikka ja opastetaulu, luola on aivan tien tuntumassa. Varusteina tasku-/otsalamppu ja tukevat kengät! - Ison vihan aikaan luolaan on piiloutunut koko kylän väki vainolaisia piiloon.

- Hyppykallio

   > Pieni poikkeama Niskapietiläntieltä Kuokkalammin suuntaan. Opaste tien oikealla puolella. Ison vihan aikaan liittyy myös Hyppykallion tarina: vainolainen on täältä perimätiedon mukaan pakottanut kyläläisiä hyppäämään alas jyrkänteen alle asetettuihin piikkeihin.

- Kuokkalammen lintutorni

   > Opaste ja parkkipaikka Kuokkalammintien oikealla puolella, polku johtaa lintutornille.

- Vanhan koulun arboretum

   > pommituksissa tuhoutuneen Haakanalan koulun paikalla on pieni arboretum, jossa puulajeja on merkitty. Pysäköinti opastettu tien toisella puolella.

- IT-muistomerkki

   > sodanaikainen ilmatorjuntataistelun muistomerkki, opastaulu

- Museotien opastetaulu Miettilässä vasemmalla ennen risteystä

- Matintalon luomutila Miettilässä

   > Ylämaankarjan lihaa tilapuodissa

- Kollaa- ja Simo Häyhä -museo

- Rautjärven pitäjätupa ja puukirkko

Rautjärvellä on Museotien tuntumassa useita sotahistoriakohteita, joiden paikkatiedot päivitän, kun ne kesällä tarkistetaan!

VALOKUVANÄYTTELY SUOMEN MUSEOTEISTÄ

TIE VIE - Museotiet suomalaisuuden peilinä on Jetro Stavénin ja Johanna Erjonsalon valokuvanäyttely, jossa tutustutaan Suomen kaikkiin 22 museotiehen. Valokuvat tekevät kunniaa teiden historialle ja nykyisyydelle. Myös museoteiden varsilla asuvat tai liikkuvat ihmiset pääsevät kertomaan siitä, mitä tiet heille merkitsevät.

Olimme mukana kuvauksissa kesällä 2020!

- Näyttely oli Automuseo Mobiliassa Kangasalla vuonna 2021

Klikkaamalla karttaa pääset aktiiviselle kartalle!

Museotiekartta.jpg
bottom of page