Älä johda hunajankuluttajaa harhaan!
Päivitetty: 8. tammik. 2021
Hunajaetiketti 4/5
Markkinoiden maailma on välillä villiä, ja laeilla ja asetuksilla koitetaan meitä hunajantuottajia pitää ruodussa :)! Oma kansallinen liittomme, joka on yhteinen ammattilaisille ja mehiläistarhauksen harrastajille, ohjaa ja opastaa, kouluttaa ja myös osaltaan tutkii ja valvoo. Vuosina 2019-2020 Suomen Mehiläishoitajain Liitossa tutkittiin 150 hunajaa ja saimme jälleen muistutusta huomionarvoisista asioista liittyen hunajan laatuun, pakkausmerkintöihin ja kuluttajien tasavertaiseen huomioimiseen.

Aiemmassa postauksessa kerroin uusseelantilaisesta manuka-kasvin medestä mehiläisten valmistamasta hunajasta. Terveysvaikutusten julkistaminen aiheutti valtavan kysynnän, mikä johti hunajaväärennöksiin. Muistutan tässä vielä, ettei suomalaisista hunajista ole löytynyt väärennöksiä! Terveysvaikutuksia tutkitaan.
Perimätieto kertoo hunajan olevan meille terveellistä. Koska hunajan koostumus vaihtelee satokasvien mukaan, on erittäin vaikea saada aikaan luotettavaa tieteellistä tutkimusta sen vaikutuksista ihmisen terveyteen. EU-lainsäädäntö puolestaan kieltää elintarvikkeiden markkinoinnin terveys- tai ravitsemusväittämillä, joita ei ole tutkittu ja hyväksytty. Vaikka Suomen Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -suositus sisältää ohjeen hunajan käyttämisestä pikkulasten yskän hoitoon kaupallisten yskänlääkkeiden sijaan, tätäkään väittämää ei markkinoinnissa saa käyttää.
Suomalainen hunaja on aina aitoa, puhdasta, GMO-vapaata ja lisäaineetonta. Tällaiset väittämät, jotka antavat asiakkaan ymmärtää, että tuote on tämän suhteen muista poikkeava, ovat harhaanjohtavia. Sen sijaan hunajaa voi vapaasti kuvata maaseutu-, kaupunki- tai vaikka saaristohunajaksi tarhapaikan mukaan. Hunaja on aina luonnontuote, luonnosta, mitä ei myöskään etiketissä saa korostaa.
Luomutuotanto on pidettävä myös mielessä. Luomu on sama kuin luonnonmukainen. Nimitystä saavat käyttää vain luomu-sertifioidut tuottajat, jotka noudattavat luomusääntöjä, raportoivat ja osallistuvat vuosittaisiin tarkastuksiin. Tämä on tarhaajaa työllistävä valinta, ja monelle kuluttajalle tietoinen valinta ostopäätöksissä, joten harhaanjohtaminen ei ole sallittua. - Kuluttajan on hyvä tässäkin olla tarkkana: luomu-hunaja kaupan hyllyssä ei välttämättä ole suomalaista!!
Muutama vuosi sitten kansainvälisille markkinoille noussut raw honey -trendi saapui myös Suomeen. Mahdollisimman puhtaita ja käsittelemättömiä elintarvikkeita valitsevat kuluttajat alkoivat etsiä markkinoilta "raakahunajaa". Suomen kielessä ja mehiläistarhauskäytännössä raaka hunaja tarkoittaa hunajaa, joka on kerätty pesistä ennen kuin mehiläiset ovat todenneet sen valmiiksi ja peittäneet vahakannella, ja jonka kosteusprosentti on niin korkea, että hunaja ei säily, vaan alkaa huoneenlämmössä käymään. Suora käännös englannista johtaa siis tässä tilanteessa merkittävään asiavirheeseen! EU:ssa pakattua hunajaa ei saa myydä termeillä raakahunaja, råhonung tai raw honey. Tarhaajan on mietittävä muu tapa ilmaista, miten hunaja on käsitelty tai jätetty käsittelemättä.
Luonnosta - läheltä - puhtaasti on Kielomäen motto. Kunnioitamme mehiläisiämme ja niiden työtä pölyttäjinä ja arvokkaiden pesätuotteiden valmistajina. Arvostamme suuresti asiakkaitamme ja heiltä saamaamme palautetta.