top of page

Hunajaa ja hunajavalmisteita

Päivitetty: 18. elok. 2022

Hunajaetiketti 5/5


TÄMÄ BLOGIKIRJOITUS ODOTTAA PÄIVITYSTÄ KIELOMÄEN HUNAJAVALMISTEIDEN OSALTA! ViikinkiVoima-sarja on poistunut, koska käyttämiäni luonnon voimayrttejä ei ole hyväksytty elintarvikekäyttöön hunajaan sekoitettuina.


Kyllähän tästä blogi-sarjasta tuli aika painava ja tiedontäyteinen... Toivottavasti kuitenkin sopivan informatiivinen... Tällä erää nyt vielä tämä paketti aiheena hunajavalmisteet.Hunaja on puhdas luonnontuote, jota voi myydä hunaja-nimellä vain silloin, kun siihen ei ole lisätty eikä siitä ole poistettu mitään. Kun hunajaan lisätään aromiaineita, yrttejä, marjajauheita tai vaikka kuituja, päästään hunajavalmisteisiin.


Kun hunajankin suhteen tuota huomioitavaa oli valtavasti, hunajavalmisteen tunnistaminen on tehtävä kuluttajalle selväksi. Pakkauksessa on luettava selkeästi hunajan kanssa yhtäsuurella tekstillä, miten tuote poikkeaa hunajasta.


Sekaannusta aiheuttaa lähinnä ero esimerkiksi nimien Vadelmahunaja, Vadelma-hunajavalmiste ja Vadelmanmakuinen hunajavalmiste -välillä.

- Vadelmahunajaan ei ole lisätty mitään, eli sen on mehiläisten vadelmankukista keräämästä medestä valmistamaa hunajaa. Nämä ns. lajihunajat vaativat tarhaajalta lisätyötä, koska pesät on tyhjennettävä hunajasta ennen valitun kasvin kukintaa, ja toivottu hunaja on kerättävä pesistä ennen muun sadon keruuta.

- Vadelma-hunajavalmisteessa puhtaaseen hunajaan on lisätty vadelmaa todennäköisesti kuivattuna marjajauheena. Tuoreen marjan lisääminen lisäisi valmisteen vesipitoisuutta ja altistaisi sen pilaantumiselle käymällä, marjajauheesta vesi on poistettu.

- Vadelmanmakuinen hunajavalmiste on tehty lisäämällä hunajaan vadelma-aromia.


Jos hunajaan on lisätty useita marjajauheita tai esimerkiksi yrttejä, valmisteen voi nimetä marja- tai yrtti-hunajavalmisteeksi. Tällöin tuotteen kaikki ainekset mainitaan nimen yhteydessä.


Suomen markkinoilla on myös mielenkiintoinen kuitu-hunajavalmiste, jossa ravintokuitua hunajaan lisämällä on saatu tuote, joka sisältää vähemmän luonnon sokereita kuin puhdas hunaja, ja lisäksi se pysyy aina juoksevana!Esimerkiksi Kielomäen Emännän pakuri-hunajavalmiste. Tällä hetkellä etiketissä koko pitkä nimi on samalla fonttikoolla, mutta nimen voisi rivittää kahdeksi

Kielomäen Emännän

Pakuri-hunajavalmiste/Hunaja-pakurivalmiste/Pakurinen hunajavalmiste.

Kielomäen hunajaan on lisätty kuivattua ja hienoksi jauhettua pakurikääpää. Etiketissä kerrotaan pakurijauheen määrä painoprosentteina. Mikäli tuotanto olisi suurta, pakkauksessa tulisi mainita myös hunajan ja pakurikäävän ravintosisällöt. Käsintehty artesaanivalmiste on näistä vapautettu.


Pakolliset pakkausmerkinnät ovat samat kuin hunajalla.


Kielomäessä hunajan lisäksi myynnissä on ViikinkiVoima -hunajavalmistesarja. Tässä hunajaan on sekoitettu kuivattuja ja hienoksi jauhettuja Suomen luonnon voimayrttejä.

111 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page