top of page

Kesän ensimmäinen linkous!

Päivitetty: 24. kesäk. 2021


Alkukesän yllättävä helle, mehiläisten tyytyväinen pörinä, ja se makea hunajan tuoksu ilmassa pesiä lähestyttäessä!!! Lämpimänä jatkunut sää on vauhdittanut kasvien kukinnan tauottomaan loistoon! Tänä vuonna satoa on kertynyt pesiin varsin varhain, vaikka työ ei tähän vielä lopu - ei mehiläisillä eikä tarhaajilla!Mehiläiset lentävät lukemattomia kertoja päivässä pesistään mesiapajille lähiympäristössä. Ne keräävät parhaiden satokasvien meden pesään, lisäävät siihen entsyymejä ja levittävät sen kuivumaan vahakennostoon. Kun hunaja on riittävästi kypsynyt mehiläisten käsittelyssä, ja kuivunut n. 16-18% kosteuteen, mehiläiset peittävät hunajakennot vaalealla mehiläisvahakerroksella.

Hunajakennon peittävä vahakerros kuoritaan käsin kuorimahaarukalla ennen hunajan linkoamista. Digitaalinen kosteusmittari kertoo, että hunajan kosteus on riittävän alhainen - hunaja on valmista ja hyvin säilyvää.


Alkukesän ajan mehiläispesissä kasvaa vauhdilla lisää mehiläisiä, yhteiskunta vahvistuu ja se kerää mettä yli oman tarpeen. Hunaja valmistetaan pesän ylälaatikoissa, ja tarhaaja saa lisäillä niitä satokaudella tiiviin seurannan mukaan - jos pesä täyttyy mehiläisistä ja hunajasta, yhteiskunta ei jää lorvimaan täyttyneeseen pesään, vaan lähtee etsimään uutta asuinpaikkaa!


Kielomäen alkukesän hunaja on monikukkahunajaa kerättynä kaikilta kylätarhoiltamme. Hunajassa sekoittuvat niin mahtavan kukinnan omenatarhan, syysrypsin, laajojen mansikkapeltojen kuin voikukkaketojen ja pellonpietareiden luonnonkukkien aromit!


Puristimella myös kuorimavahan mukana oleva hunaja saadaan talteen. Kielomäessä hunaja pakataan lasipurkkeihin, joista iso osa on uudelleenkäytössä.


Satokausi kestää Suomessa keskimäärin viisi viikkoa. Nyt juhannuksen 2021 aikaan Kielomäessä on lingottu ensimmäiset hunajakakut, ja satoa kerätään jatkossa pesistä viikottain. Näin täyttyneet hunajakakut vaihdetaan mehiläisten kaipaamaan työtilaan: tyhjiin vahakakkuihin ja rakentamista vaativiin vahapohjiin. Näin pysymme kaikki tyytyväisinä ja työteliäinä :)!36 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page