Kuhnuritoukkia kattilassa!
Talvipäivien ensimmäisessä illassa saimme vesi kielellä katsella näytöltä, kun hyönteiskokki Topi Kairenius pyöräytti keittiössään suolaiset ja makeat herkut kuhnuritoukilla suoraan vahakennostosta!
Kun mehiläistarhaajat kokoontuvat uuden äärelle mehiläistarhoilla, usein tulee eteen haaste maistaa meheviä toukkia suoraan pesästä - ja sen verran olen itsekin maistanut, toukanmitan tuoreeltaan! Miusta maku oli pähkinäisen makea, miellyttävä. Mehiläisen toukka kasvaa peitetyn kennon sisällä ravintoliemessä, joten se on hyvin pehmeä ja hajoaa helposti käsittelyssä. Paras vaihe hyödyntää niitä ravinnoksi on juuri, kun kitiiniä alkaa muodostua, mutta sitä ei ole liikaa. Mutta ei, vielä Kielomäessä ei vieraille tarjota kahvipöydässä suolaista ja makeaa kuhnuritoukkaa :)!
Kuvissa mehiläiset hoitavat työläistoukkia pesässä. Pienet toukat ovat vielä kippuralla avoimen kennon pohjalla. Myöhemmin toukan kasvaessa aikuiset mehiläiset peittävät kennon vahakannella, jonka täysikasvuinen mehiläinen sitten rikkoo "kuoriutuessaan". Työläistoukkia ei käytetä ravinnoksi.
Suurin hyönteisruuan alkubuumi on Suomessa laantunut. Kotisirkoista, jauhomadoista ja kuhnuritoukista ei saatu vielä kehitettyä markkinoille hinnaltaan riittävän edullista ja maistuvaa elintarviketta. Tuotekehittely jatkuu, ja Suomessa ötökköbisnestä tekevien markkinat ovat tällä hetkellä Keski-Euroopassa! - Pohjois-Savossa kehitettiin viime vuonna hankkeena kolme kuhnuritoukkajalostetta ja niille tehtiin kuluttaja-arvioinnit mausta, suutuntumasta ja ulkonäöstä. Parhaat pisteet sai kuivattu ja jauhettu kuhnuritoukka kauralastun osana. Myös hunaja- tai suolapaahdetut toukat miellyttivät maistajaraatia!
Hyvässä mehiläistarhauksessa kesän aikana kuhnuritoukkia poistetaan mehiläispesistä, koska niiden mukana saadaan pesistä poistettua kiusallista varroapunkkia. Toukkia siis joka tapauksessa poistetaan, ja punkkitorjunta osuu juuri siihen kehitysvaiheeseen, kun toukat ovat parhaimmillaan myös ihmisravinnoksi. Muutamista punkeista toukkien joukossa ei ole haittaa ruuanvalmistuksessa... Moni tarhaaja toimittaa toukkakennot omille tai naapurin kanoille, Kielomäessä nämä kennostonpalat pakastetaan välittömästi pesäkäynniltä palattaessa. Tuoreena toukat pilaantuvat nopeasti, joten ne on säilytettävä pakkasessa tai esimerkiksi kuivattava. Tällä hetkellä, tammi-helmikuun vaihteessa Kielomäen linturavintolassa herkutellaan kuhnuritoukilla! Laitamme kennonpaloja toukkineen jyrsijäverkkohäkin sisälle ja ripustamme ne ruokintapaikalle. Siellä käy säpinä, kun tintit ja tikat nokkivat toukat kennoista ja saavat talveen tarpeellista energia- ja proteiinipitoista ravintoa!
Katkaistu kuhnuritoukkakakku talvella linnunruokana. Katkaisukohdassa näkyvät punasilmävaiheen toukat, jotka ovat juuri parhaita suutuntumaltaan! Keskellä lintujen ruokailun jälkiä, ja viimeisessä kuvassa ruokintalaitteemme käytössä :)!
Hyönteiskokkikin otti pakastimesta kennonpalat. Kulhon päällä varovasti kääntelemällä ja vääntelemällä toukat rapisivat kennoistaan, pieni vahamurusten määrä näissä resepteissä ei ollut haitaksi. Suolapala rakennettiin maissilastulle: pohjalle hedelmäistä salsaa, päälle salaatinlehtiä, kevätsipulia ja kuohuvan kuumassa voissa suolan kanssa paahdetut kuhnuritoukat! Ihan kaikkia aineksia en välttämättä muista... Jälkiruuaksi toukat paahdettiin luomuöljyssä hunajan ja suolaripauksen kanssa. Annokseen koottiin oikein mehevää mutakakkua, paksua vaniljakastiketta, vadelmia, sitruunamelissaa ja päälle hunajakuhnurit sekä pirteyttä antamaan pakastettuja punakekomuurahaisia!
Hyönteiskokki videolla kuhnurintoukanpaistossa
Maailmanlaajuisesti hyönteisruokaa hyödynnetään tosi laajasti, sen moni maailmaa kierrellyt on nähnyt ja toivottavasti uskaltautunut maistelemaankin! Kielomäessä on kasvavan omavaraisuuden toive, ja nyt voidaan ainakin todeta, että omavaraisuus on saavutettu sekä hunajassa että kuhnuritoukissa :)! Suurin kynnys hyönteisruokaan on varmasti se, mitä pohjoissavolaisetkin maistatuksessa totesivat: toukka ei saisi olla toukaksi tunnistettavissa, kun sen suuhunsa laittaa!