top of page

Kukkivat paikannimet - ihanan rikas suomenkieli !


Somen uutisvirrassa sain luettavakseni Kielikellon mielenkiintoisen tekstin kasveista paikannimissä, ja tokihan siellä esiteltiin myös Kielomäki! https://www.kielikello.fi/-/kukkivat-paikannimet…

"Suomen kansalliskukaksi nimetty vahvatuoksuinen kielo kasvaa yleisenä Etelä- ja Keski-Suomessa ja harvinaistuu kohti pohjoista mentäessä. Paikannimistössä nimenannon virikkeenä on joskus paikalla kasvavan kasvin harvinaisuus, joten Kielo-nimiä voi esiintyä yhtä hyvin pohjoisessa kuin etelässä. Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelun mukaan Suomen pohjoisimmat Kielo-alkuiset karttanimet ovat Kielolehto ja Kieloharju Posiolla, Kielokorpi ja Kielonniemi Kuusamossa ja Kielosaari Torniossa."


Kielo marjoo

"Etelämpänä Suomessa on paljon Kielomäkiä, joiden kohteet ovat paitsi kohoumia myös tiloja ja peltoja. Esimerkiksi Vanajalla on Kielomäki-niminen tila: ”Siinä paikassa on maalimansivun olluk kauheestik kialoja, se on ollus semmonen kialomäki oikee”, kerrotaan Nimiarkiston tiedoissa. Sammatissa on Kielomäki-niminen pelto: ”Siäl ylipääs mäjel on kialoi hirmiäst.” "


Oma Kielomäkemme on tilan alkuperäinen nimi, mutta paikkaa ei ole tällä nimellä tunnettu ennen kuin me otimme sen käyttöön kymmenisen vuotta sitten. Ja niinhän täälläkin, mäellä, on oma vahva kielokanta!

Kielomäen päärakennus kesäkuussa 2009, kun kaupat tilasta on juuri tehty.


Kielokuvakulma pyykkinarun ali grillauspaikalle kesällä 2010.

Kissapojat kielorinteessä kesäkuussa 2010. - Peitin istutusalueen sanomalehdillä ja uudella multakerroksella. Alle 10 vuoden kuluessa kielo kasvoi lehtikerroksesta läpi ja näytti paikkansa Kielomäen puolivilleissä istutuksissa :)!


Suunnilleen sama kuvakulma tänään, 25.9.2021! Puutarhamyyrä on myllännyt pihaa, lahovikaiset koivut kaadettu, ja etualan "kielomäki" on kielojen kasvualuetta edelleen, perennoista huolimatta. Puska on kultasade, jonka pienen siementaimen istutin suojaisaan koloon pihakivien väliin - pensas on kukkinut nyt jo muutamana kesänä! Päärakennuksen julkisivua on ehostettu hyvin kevyellä kädellä, koska päivettynyt ulkonäkö istuu omaan silmään !


Kun paikalla on niin kaunis nimi, luonnollisesti ja puhtaasti se on myös tuotteittemme nimessä!
12 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page