top of page

Mehiläiskosmetiikkaa!!?


Kevät ja kesä on menneet ilman blogipostauksia, tekemistä on vaan ollut liian paljon jäsennettäväksi luettavaan muotoon! Syksyn ja talven leppoisammassa tahdissa tarkoitus on päivittää sivuja ja tarinoida blogissakin enemmän...Viime viikonloppuna olin uutta oppimassa ja aiempaa tietoa ja osaamista vahvistamassa mahtavassa naisporukassa opiskelijoilta tyhjentyneessä opetuskeittiössä :). Me osallistujat toimme mukanamme mehiläisvahaa, siitepölyä, hunajaa, propolista, erilaisia yrttejä ja jopa pikkumääriä mehiläismyrkkyä omilta pesiltä ja pihoilta. Mehiläispuolen huippuosaaja, tohtori Anneli Salonen toi mukanaan näytteitä maailmalta, tapaamisista ja konferensseista, ja Heli Pirinen Ideanaturesta Kajaanista kantoi luokkaan kanistereittain huippuöljyjä ja pienemmässä mittakaavassa muuta luonnonkosmetiikan valmistamisessa tarvittavaa.Mehiläispesissä on ihan huipputuotteita kosmetiikkaan. Tiesitkö, että kalliissa kasvorasvoissa mainittu Royal Gele on mehiläiskuningattaren kasvattamiseen tarvittavaa, mehiläisten valmistamaa emomaitoa? Tai että mehiläismyrkyllä saa täyteläiset huulet sen botox-tyyppisen vaikútuksen kautta? Mehiläisvaha-nimellä myydään monenlaisia voiteita ja hoitotuotteita, ja näiden valmisteiden osana se onkin verraton raaka-aine - pelkkää mehiläisvahaa tosin huoneenlämmössä kukaan ei pysty iholle levittämään, se on kovaa kuin kynttilä!Kahden päivän aikana valmistimme puhdasta luonnonkosmetiikkaa ja opimme paljon valmistukseen liittyvistä aineista, valmistusmenetelmistä ja viranomaisohjauksesta sekä laeista. Mukavinta oli touhuta opetuskeittiössä, missä tarvittavat kipot ja kattilat löytyivät jokaiselle tarpeen mukaan, ja apua oli huikattavissa pulmatilanteissa. Innostunut puheensorina sekoittui kiireisiin askeliin ja sauvasekoittimien sinnikkääseen surinaan :)! Paluumatkalla mukana kurssikorissa miulla oli mehiläisvahapohjaista huulirasvaa, öljypohjaista hoitavaa voidetta, palasaippuaa kypsymistä odottamaan, emulsiovoidetta monta purkkia ja hunajainen kasvonaamio!Omaa kosmetiikkatuotesarjaa Kielomäestä ei kuitenkaan ole tulossa markkinoille. Kosmetiikan myyntiä säätelee lainsäädäntö, jonka mukaan jokaiselle myyntiin tulevalle kosmetiikkatuotteelle on hankittava kosmetiikan turvallisuusselvitys ja se on rekisteröitävä EU:n kosmetiikkatietokantaan. Selvityksen ja rekisteröinnin tekemiseen tarvitaan tietyt pätevyydet, joten tämä aiheuttaa kustannukset erikseen jokaiselle tuotteelle. Mutta kurssilla saatu tieto ja kokemus jäsentävät heti pian Kielomäen myyntituotevalikoimaa, ja jotain kivaa myös kosmetiikan puolelle tulee varmastikin...


Jo 20 osallistujan porukassa mielenkiinnon kohteet vaihtelivat, mitä pystyimme testituotteissamme toteuttamaan. Miulla oli mukana paikallisia kylmäpuristettuja luomukasviöljyjä Joutsenon Kuurmanpohjasta ja muutenkin reseptiikassa pyrin valitsemaan kotimaiset lähituotteet. Joku toinen saattoi olla kiinnostunut kokeilemaan kaikkein hienoimpia saatavilla olevia öljyjä ja pikkuruista mehiläismyrkyn määrää. Voin jo vakuuttaa, että puhtaista lähiraaka-aineista syntyy hienoja kosmetikkatuotteita!


WhatsApp- ja Facebook- ryhmämme kuhisevat kiivaasti, kun tuoreita ajatuksia jaetaan, kimppatilauksia suunnitellaan ja muuta yhteistyötä kehitellään... Kurssilla oli nuoria mehiläistarhaajan ammattitutkintokolutuksen opiskelijoita ja pitkän linjan mehiläistuotteiden kehittelijöitä. Toivottavasti luonnokosmetiikassa Suomessa kuullaan pian uusia menestystarinoita mehiläispohjaisiin tuoteisiin rakentuen!

49 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page