Mehiläisleipää!

Se toinen pakkasaamu, ennen kuin vesikelit taas alkoivat :( , oli aamu pergan, eli mehiläisleivän!


Sadonkorjuun yhteydessä kun pesistä poistetaan tummia, monta vuotta pesässä olleita vahakakkuja puhdistettavaksi, niistä saadaan usein mehiläisten pakkaamaa pergaa talteen. Mehiläiset tuovat pesään ravintona arvokasta siitepölyä, ja lisäävät siihen erittämiään maitohappobakteereja, ja pakkaavat seoksen vahakennoihin. Tämä on toukille tärkeää ruokaa ja löytyy siis yleensä toukka-alueen reunamilta tai seuraavalta vahakakulta.


Maitohappokäyminen tekee siitepölystä hyvin säilyvää pergaa. Lisäksi se avaa siitepölyhiukkasten vahvan kemiallisen kuoren niin, että ravintoaineet vapautuvat hyvin elimistön käyttöön.
Olin jo alkutalvesta putsannut omaan käyttöön erän pergaa, ja samalla tehnyt koko varastolle karkean murskaamisen. Nyt siis Linkoomon kylmyydessä, tuulelta suojassa, kylmin näpein kävin läpi perganappuloita... Mukana oli jonkun verran hunajaa, mikä tekee tahmeitä könttejä, joukossa on mehiläisvahaa ja kaikenlaista murusta. Nämä siivosin erikseen ja mehiläiset saavat tästä lisäravintoa pesiinsä keväällä, kun luonnosta ei vielä löydy kunnolla ravintoa. Perganappulat toin sisälle kuivumaan. Nyt, kun ne ovat kuivia, olen päässyt tekemään viimeisen puhdistuksen taas sormipelissä, mutta keittiön lämmössä! Olen noukkinut joukosta toivottavasti viimeiset vahapalat ja hunajan ja pergajauheen muodostamat paakut, ja käyttöperga on suunnilleen oikeannäköistä nappulaa...Perga ei ole esteettinen herkku ollenkaan, aika epämääräisen näköisiä nuo nappulat ovat. Raintoarvoltaan vastaavat siitepölyä, mutta ovat valmiiksi sellaisenaan syötävissä ilman esikäsittelyä.

35 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kielomäen Tila

Kielomäenkuja 10

Ruokolahti

(Postiosoite 55910 Imatra)

anu.tanskanen@pp.inet.fi

p. 044 508 7058

Kielomäen tuotteita voit ostaa tilan HunajaPuodista Ruokolahden Huhtasenkylästä, Porukan nettikaupasta ja Facebookin kautta, sekä tapahtumista. Tilauksen voit tehdä myös sähköpostitse

anu.tanskanen@pp.inet.fi, jolloin maksatapana ovat Mobilepay ja lasku. Toimitusmaksu on 4,50€/tilaus, huomattavan suuret tilaukset katsotaan erikseen.

Lahjakortteja Kielomäen tuotteisiin voit ostaa Ruokolahden K-Marketista.

Kielomäen hunajaa on myynnissä myös Imatran Primassa sekä Ruokolahden, Vuoksenniskan ja Imatrankosken S-Marketeissa!

Pieni valikoima Kielomäen tuotteita löytyy Imatran Aito - Hyvän Olon Kaupasta City-Marketin kauppakäytävällä.

Kielomäen hunajaa ja pieni valikoima muita tuotteita on tarjolla Iloisen Pässin Maalaispuodissa Parikkalan Koitsanlahdessa

Kesällä Kielomäen hunajaa saat myös Ruokolahden kirkonmäeltä Kesäkahvila Kaikusta.

© 2020 Kielomäen Tila. Luotu käyttäen Wix.com