top of page

Mitä hunajapurkissa on?

Hunajaetiketti 1/5

Toreilla ja tapahtumissa hunajaa myydessä käydään paljon mielenkiintoisia keskustelua. Tosi mielellään me kerromme kukista ja mehiläisistä ja mehiläisten hienoista tuotteista mitä vaan itse tiedetään!


Hämmentävimpiä ovat kyselyt, onko hunajassa tai onko siihen lisätty sokeria, tai onko hunaja väärennettyä. Mikä on hyvää hunajaa?- Kirjoittelen aiheesta nyt muutaman erillisen tekstin, ettei paketista tule liian raskasta!


Lainsäädäntö määrittää, mitä saa myydä hunajana, ja mitä pakkauksen etikettiin tulee kirjata. Samalla kerrotaan myös, mitä purkissa ei saa lukea, ja mitkä tiedot ovat vapaaehtoisia. Tämä kaikki on kuluttajan turvaksi ja suojaksi!


Hyvä hunaja on jokaisen makuasia, mutta hunajan laatutekijöitä on määritelty.



Hunaja on mehiläisten medestä tai parista muusta niiden luonnosta keräämästä sokeripitoisesta nesteestä valmistama luonnontuote. Hunajaan ei saa lisätä, eikä siitä saa ottaa pois mitään.


Hunaja koostuu pääosin luonnon sokereista, ja näiden sokerien pitoisuusrajat erityyppisissä hunajissa on määritelty. Eri kasveista, eri ilmastoalueilla sokeripitoisuuksien suhteet vaihtelevat. Sokerikoostumuksen voi tutkia laboratoriossa, ja näin selvitetään hunajaväärennöksiä, joissa siis sokerisuhde on pielessä. Suomessa hunajia tutkitaan jatkuvasti Ruokaviraston toimesta, eikä suomalaisista hunajista ole löytynyt väärennöksiä. Maailmalla väärentämisbisnes on erittäin merkittävää ja kuten monessa rikollisuudenlajissa, väärentäjät ovat aina askeleen viranomaisten tutkimusmenetelmiä edellä... Jopa kansainvälisissä hunajakilpailuissa osallistujia on jouduttu poistamaan väärennösten takia. Kun uutinen uusseelantilaisen manuka-hunajan merkittävistä terveysvaikutuksista levisi, maailmalla oli pian tilanne, jossa himoittua manuka-hunajaa myytiin tilastollisesti moninkertaisesti se määrä, mitä sitä tuotetaan ...


Mitä hunajasta sitten SAA POISTAA? No, hunajaan kuulumattomat epäpuhtaudet. mehiläisten ja kennoston osat sekä kalustosta irronneet puutikut tms poistetaan laskemalla hunaja valumaan siivilän läpi, sekä seisottamalla hunajaa, jolloin epäpuhtaudet nousevat hunajan pinnalle kuorittavaksi pois. Sen sijaan aivan hieno mehiläisvaha sekä siitepölyhiukkaset kuuluvat aitoon hunajaan. Maailmalla on myös käytäntöjä suodattaa hunaja paineen alla hienon suodattimen läpi, jolloin saadaan siitepölytöntä hunajaa esimerkiksi allergisille myytäväksi. Suomessa suodatettu hunaja on taloushunajaa, jota saa myydä ainoastaan muiden elintarvikkeiden raaka-aineeksi.



Jos hunajaan lisätään vaikka marjajauhetta tai jotain makuaromia, tuotetta ei enää saa nimittää hunajaksi. Tästäkin lisää tuonnempana!


Mistä sitten tietää, että hunaja on suomalaista? Palaan etikettimerkintöihin vielä, mutta hunajan alkuperämaa on pakkauksessa pakollinen tieto. Jos siinä lukee, että se on Suomi, siihen voi luottaa. Samoin Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus annetaan vain suomalaisille tuotteille. Suomenkielinen teksti ja sanavalinnat voivat hämätä luulemaan toisin. Muutoin suomalaisuus voidaan kontrolloida laboratoriossa siitepölyanalyysin avulla sekä tarvittaessa muilla tarvittavilla toimenpiteillä, jotta voidaan olla varmoja hunajan alkuperästä.



Hunajasta seurataan myös HMF-arvoa. Hydroksimetyylifurfuraali eli HMF-pitoisuus kuvaa hunajan tuoreutta ja elinvoimaa. HMF muodostuu hunajaan sokerien hajoamistuotteena. Muodostumisnopeus riippuu säilytysajasta ja ennen kaikkea säilytyslämpötilasta niin, että lämpötilan nousu kiihdyttää HMF:n muodostumista. Myös entsyymit tuhoutuvat herkästi hunajaa lämmitettäessä. Myös ne kuvaavat hunajan tuoreutta ja elinvoimaa. Jos hunaja lämmitetään sen notkistamiseksi, on tämä osattava tehdä oikein. Kotona tämä tarkoittaa, että hunaja on hyvä säilyttää huoneenlämmössä (optimi ennenvanhainen kylmäkomero n. +14C) tai pitempiaikaisesti pakastimessa. Jos kiteytyneen hunajan haluaa notkistaa, voi sopivankokoisen erän (esim. parin viikon käyttöön) laittaa suljetussa astiassa vesihauteeseen, jossa vesi on n. 60-asteista. Kun vesi on jäähtynyt, hunaja on lusikoitavaa ja säilyy sellaisena huoneenlämmössä. Tuoreen hunajan pakastaminen pysäyttää kiteytymisen, joka jatkuu hunajan sulettua. Pakastaminen ei heikennä hunajan laatua. Hunajaa ei kannata säilyttää lieden yläpuolella tai leivinuunin päällä lämpimässä, vaikka se sieltä otettuna olisikin houkuttelevan juoksevaa :)! Jääkaapissa puolestaan hunaja saattaa ottaa itseensä kosteutta tai vieraita hajuja.


Ainut asia, mikä lämmön lisäksi voi oikeastaan pilata hunajan ennen aikojaan, on liian suuri kosteus. Jo sadonkorjussaa tarhaaja varmistaa, että pesistä kerätyt hunajakakut ovat riittävän kuivia. Pieni kuivaaminen ennen linkoamista onnistuu tilassa, missä ilmankosteus pysyy alhaisena ja ilma kiertää riittävästi. Hunajan kosteuden mittaamiseen tarhaajat käyttävät mittareita ja pakattaessa kosteuden tulee olla alle 18%. Huoneenlämmössä kostea hunaja voi alkaa käydä, käyneen hunajan tunnista kuplimisesta ja tuoksusta, muovipurkki tai -kansi vi olla pullistunut. Hunaja ei ole pilaantunutta ja sitä voi edelleen käyttää esimerkiksi ruuanvalmistukseen. Pakastettuna liian kostea hunaja säilyy hyvin ja on täysin käyttökelpoista. - Jos ostamasi hunaja osoittautuu käyneeksi, ota yhteyttä tuottajaan, hän varmasti mielellään korvaa purkin sinulle!



Mehiläistarhaaja voi säilyttää hunajaa säiliöissä pakkaamattomana, ja pakata sitä menekin mukaan. Tällöin hunaja on käsiteltävä tuoreeltaan niin, ettei se kiteydy säiliöihin kovaksi. Hunajaa voidaan sekoittaa, jolloin kiderakenne ei pääse muodostumaan kovaksi, tai siihen voidaan ympätä pehmeän hunajan malli. Tällöin hunaja saattaa säilyä säiliöissä pakkaamiskelpoisena. Jos hunaja kiteytyy säiliöihin, on tarhaajan lämmitettävä se hallitusti saadakseen sen purkitettua markkinoiden tarpeisiin.



KIELOMÄESSÄ me käsittelemme hunajan tuoreeltaan. Tuotantomme on pientä, ja haluamme myydä hunajan mahdollisimman vähän käsiteltynä mehiläisten jäljiltä. Pesistä tuodut hunajakakut kuoritaan ja lingotaan sitä mukaan kuin pienessä Linkoomossamme yhden tai kahden hengen työpanoksella ehdimme. Hunaja valutetaan lingosta kaksoissiivilän läpi sankoihin, joissa hunaja saa selkiintyä vielä 1-2 vuorokautta kannen alla. Sankojen pinnalta kuoritaan pois noussut vaahto ja mahdolliset roskat ennen kuin se kaadetaan pakkaussäiliöön. Pakkaussäiliöstä pyrimme purkittamaan hunajan lähipäivinä. Pakattu hunaja säilytetään Linkoomossa, jossa hirsirakenteen vuoksi lämpötila pysyy suhteellisen vakaana, talvella siellä pidetään lämpötila n. +10C tuntumassa



Comments


bottom of page