top of page

Miten etikettiä luetaan?

Hunajaetiketti 2/5


Silloin kun maailmantilanne sen sallii, mekin joskus poistumme kotitilalta :). Suurta huvia muissa maakunnissa tai kauempana maailmalla on tutkia kauppojen hunajahyllyjä ja -valikoimia - valikoimaa riittää Suomessakin nykyään aika reippaasti. Myös maistelu laajentaa kokemusmaailmaa... Ensisilmäys ei välttämättä kuitenkaan kerro valikoiman todellista laatua. Vieraskielinen teksti ja eksoottinen pakkaus voi olla kotimaisen pientuottajan tuotantoa, ns brändäystä, kun taas idylliset kukkaniityt suomalaisine teksteineen voivatkin peittää taakseen tuontihunajaa, joka on ehkä pakattu Suomessa.



Jälleen ollaan kuluttajan asialla, kun hunaja-asetuksessa määritetään, mitkä tiedot hunajan pakkauksessa ovat pakollisia, mitä niissä ei saa lukea, ja mitä voi halutessaan lisätä. Kaupanhyllyä katsellessa valistunut kuluttaja joutuu kyllä toteamaan hunajankin etiketeissä vielä kehittämisen varaa...


Hunajapakkauksen pakolliset merkinnät:


Elintarvikkeen nimi kuuluu pääetikettiin. Se on hunaja, ja kaksikielisissä kunnissa myös honung. Sen yhteydessä voi käyttää lisämäärityksiä, kuten esimerkiksi metsähunaja tai Kielomäen hunaja. Jos hunajaan on lisätty vaikka puolukkajauhetta, tuote ei ole Puolukkahunaja, vaan Puolukka-Hunajavalmiste. - Puolukkahunaja-nimitystä voi käyttää lajihunajalle, jonka mehiläiset ovat valmistaneet puolukan kukista keräämästään medestä. Hunajavalmisteista tuonnempana lisää!



Sisällön määrä on uusien määräysten mukaan oltava samassa kentässä elintarvikkeen nimen kanssa. Aiemmin määrä saattoi olla muuallakin etiketissä, mutta kuluttajan edun vuoksi määräys uusittiin. Hunaja on yleensä mitattu grammoina, mutta myös millilitramitta on mahdollinen. Yksi desilitra hunajaa painaa n. 140g.


Alkuperämaa on mainittava etiketissä erikseen. Tähän ei riitä kuvaus "suomalainen hunaja", Suomen lipun liittäminen etikettiin tai edes Hyvää Suomesta -merkki etiketissä. On mahdollista merkitä hunajan alkuperä myös maininnalla "tuotettu EU:ssa" tai "tuotettu EU:n ulkopuolella". Merkintä "tuotettu EU:ssa ja EU:n ulkopuolella" voi tarkoittaa vaikkapa, että sisällöstä 2% on tuotettu Saksassa ja loput jossain EU:n ulkopuolella.



Vain yli 1-vuotiaille. Hunaja voi teoriassa jossain käsittelyvaiheessa saada maaperästä vastasyntyneille vaarallisen mikrobin. - Hunaja on kuumentamatonta elävää ravintoa, joten siinä saattaa esiintyä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Näitä itiöitä tavataan suhteellisen yleisesti esimerkiksi maaperässä, vesistöissä ja pölyssä. Sen myötä itiöitä on satunnaisesti myös esimerkiksi kaloissa, hunajassa, yrteissä ja vihanneksissa.

Imeväisikäisillä lapsilla ruoansulatuskanavaan päässeet itiöt voivat aiheuttaa sairastumisen, koska ruoansulatuskanavan ja suoliston normaalifloora ei ole vielä kehittynyt. Tästä syystä hunajapakkauksissa on varoitusmerkintä: Vain yli 1-vuotiaille. Yli vuoden ikäisille lapsille ja aikuisille Clostridium botulinum bakteerin itiöt ovat vaarattomia ja he voivat käyttää hunajaa makeutusaineena päivittäin. Myös raskaana oleva nainen tai imettävä äiti voi huoletta käyttää hunajaa, sillä mahdolliset itiöt eivät kulkeudu äidin tai äidinmaidon kautta lapseen. Clostridium botulinum -bakteerin itiöt tuhoutuvat esimerkiksi silloin, jos ruoka kypsennetään 120 asteen lämmössä. Botulismin riski pienenee huomattavasti myös 10 minuutin kuumennuksella vähintään 80 asteessa. Moni muu tuote kuin hunaja on botulismin kannalta riskialttiimpi. Ylipäätään kyseessä on hyvin harvinainen ruokamyrkytys. Eviran mukaan C. botulinum -bakteerin aiheuttamat ruokamyrkytyksiin on Suomessa viimeisen parinkymmenen vuoden aikana sairastunut kolme henkilöä. Tartuntalähteinä ovat olleet vakuumipakattu savukala ja mäti, joita on ilmeisesti säilytetty liian lämpimässä, sekä oliviisäilykkeet. (hunaja.net)


Parasta ennen -merkintä tai tuotantoerän tunnus. Hunajalle on säädetty säilyvyysmerkinnäksi 2 vuotta pakkaamisesta. Lisäksi pakkausmerkinnöistä on pystyttävä jäljittämään elintarvikkeen pakkauserä. Vaihtoehtoja on muutama:

Esimerkiksi hunajaerä, joka on pakattu 12.8.2020

- Kielomäessä käytämme pakkaamispäivämäärää + 2 vuotta: Parasta ennen 12.8.2022. Tällöin säilyvyys ja jäljitettävyys ovat samassa merkinnässä.

- Tarhaaja voi merkitä myös: Parasta ennen 2022 loppua. Näin hän saa hunajalleen muutaman kuukauden lisää "parasta ennen" -aikaa. Lisäksi pakkauksesta löytyy erämerkintä alkaen L-kirjaimella.

- Tarhaaja voi myös merkitä: Parasta ennen elokuun 2022 loppua. Hunajalle tulee pari viikkoa lisää "parasta ennen" -aikaa. Lisäksi pakkauksesta löytyy erämerkintä alkaen L-kirjaimella.



Koska parasta ennen merkintä määrittyy hunajan pakkaamisesta myyntipakkauksiin, voi samalla merkinnällä purkeissa olla hyvin eri-ikäistä hunajaa, kuten tuossa yllä kertomastani voi jo päätellä. Tarhaajalla voi myös olla säiliöissä useamman vuoden hunajia odottamassa sopivaa markkinatilannetta. 12.8.2020 pakattu hunaja voi olla kesän vaikka 2015 satoa, mutta se myydään samalla parasta ennen -merkinnällä kuin kesän 2020 sato. - Hunaja on oikein säilytettynä erittäin hyvin säilyvää! Parasta ennen -merkintä ei missään tapauksessa tarkoita, ettei hunaja ole päiväyksen jälkeen käyttökelpoista. Merkintä takaa ainoastaan sen, että siihen asti tuote on parhaimmillaan. Käyttöarvioinnin voi tehdä aistinvaraisesti. -Lidl-ketju on lisännyt maitopurkkeihinsa tosi oivaltavan lisäyksen: parasta ennen - kenties kelvollista kauemminkin!!


Tuottajan ja mahdollisen pakkaajan tiedot esitettyinä niin, että posti löytää perille. Minimitiedot ovat nimi, toiminimi ja osoite. Nykyään tässä on yleisesti myös sähköposti ja/tai kotisivujen osoite.



KIELOMÄESSÄ hunajaa ei säilötä säiliöissä, vaan se pakataan välittömästi myyntipakkauksiin. Pakkausmerkintä siis kertoo hunajan todellisen iän.


Kielomäen hunaja pakataan lasipurkkeihin ja etiketit olemme suunnitelleet itse. Kuvataiteilija Tiina Poutanen teki meille käyttöön muutamia kauniita kukka- ja mehiläinen -aiheisia teoksia, joita hyödynnämme Kielomäen visuaalisessa ilmeessä :). Teetämme laadukkaat etiketit paikallisessa painotalossa, ja ne ovat tässä vuosien mittaan hiukan eläneet... Hunajan pakkaaminen uudelleenkäytettyihin lasipurkkeihin asettaa haasteita myös etiketin toteutukseen... Koska olemme käyttäneet lukuisia pakkauskokoja, emme ole painattaneet hunajan grammamäärää etikettiin, vaan se löytyy varsin selkeästi kansitarrasta. Kansitarra on helppo muunnella kunkin hunajaerän mukaan, ja siitä löytyy toistaiseksi Kielomäen hunajan pakkauskoko ja parasta ennen -päivämäärä. Erimallisissa lasipurkeissa myös suora pinta, johon etiketin voi liimata, vaihtelee kooltaan ja muodoltaan. Nyt käytössä oleva malli sopii suurimpaan osaan yleisesti kierrossa olevista purkkimalleista. Lisäksi meillä on hyvin matala etiketti välttämättömine tietoineenerityisen pieniin ja erikoisenmallisiin purkkeihin.


Uudelleenkäytettävistä purkeista on Kielomäessä vuosien mittaan valikoitunut malleja, jotka soveltuvat parhaiten hunajalle. Vähitellen tulemme siirtymään muutamaan pakkauskokoon ja tuolloin päivitämme etiketit kokonaisuudessaan ohjeistuksen mukaisiksi: pakkauskoko tulee hunajaetiketin nimikenttään. Lisäksi kaupoissa tapahtuvan myynnin vaatimat viivakoodit voidaan painattaa etiketteihin ja yksi tarranliimausvaihe Linkoomo/Pakkaamossa jää pois! - Useampaa purkkikokoa käytettäessä tämä on myös kustannuskysymys: tulee edullisemmaksi tilata painotalolta 1000kpl samanlaista etikettiä, kuin esimerkiksi 300kpl Hunaja 250g + 300kpl Hunaja 400g + 400kpl Hunaja 500g.






bottom of page