top of page

Ne muut merkinnät

Päivitetty: 10. tammik. 2021

Hunajaetiketti 3/5


Hunajasta olisi vaikka kuinka paljon kerrottavaa, mutta etiketin koko rajoittaa tarinointia :). Aina voi kuitenkin yhteystietoihin laittaa oman kotisivun osoitteen, tai vaikka Suomen Mehiläishoitajain Liiton kuluttajille suunnatut hunaja.net -osoitteen, mistä löytyy valtavasti hauskaa ja hyödyllistä tietoa.



Esimerkiksi näitä asioita voi etiketissä kertoa, mutta pakollisia ne eivät ole.


Hunajan säilytys. Hunaja säilyy parhaiten ihan huoneenlämmössä, mutta sen voi myös pakastaa. Ja pakastaa voi myös lasipurkissa! Koska hunajassa ei ole juurikaan vettä, se ei laajene ja supistu lämpötilan muutosten myötä, niinkuin käy esimerkiksi mehuille - jotka siksi pakastetaan muoviastioissa. Pakastaminen ei myöskään vaikuta hunajan laatuun. Jos tarhaaja on pakastanut hunajan linkoamisen jälkeen pidentääkseen sen pysymistä juoksevana tai pehmeänä, hänen on mainittava tämä hunajaa myydessään! Mutta ostamallesi hunajalle voit tehdä kuten haluat. Lämpimässä hunajaa ei kannata säilyttää, se heikentää hunajan ominaisuuksia kaikista nopeiten. Jääkaapissa hunaja puolestaan voi ottaa ilmasta kosteutta ja vieraita hajuja ja makuja.


Hunajan käyttövinkkejä on helpoin lisätä irrallisena kuhunkin vuodenaikaan liittyen. Hunaja aistitaan tavallista sokeria noin 1,3 kertaa makeammaksi, mutta siinä on noin 20 prosenttia vähemmän kaloreja. Näistä syistä johtuen saman makeuden tunteen saa hunajasta jopa 40 prosenttia pienemmällä energiamäärällä kuin sokerista. Tämä on tärkeä tekijä silloin, kun puhutaan hunajan ja tavallisen sokerin terveyseroista. Sataa grammaa sokeria vastaava makeus saadaan noin 70 grammalla hunajaa. (hunaja.net)



Hunajan ravintoarvot vaihtelevat maantieteellisesti ja ilmastollisesti.

Suomalaisen hunajan ravintosisältö / 100 g

energiaa1382 kJ330 kcal, valkuaisaineita0,5 g, hiilihydraatteja80,8 g, B2-vitamiinia0,04 mg, niasiini0,2 mg, K- vitamiini0,02 mg, tiamiini (B1)0,01 mg, C-vitamiini4,0 mg, kalium60,0 mg, kalsium5,0 mg, magnesium3,0 mg, fosfori7,0 mg, rauta0,5 mg, mangaani0,37 mg, sinkki0,1 mg, kupari31 mg, kromi5,0 mg, fluori8, 0 mg, boori0,72 mg


Mistä hunaja tulee, mitkä ovat tämän hunajan mesilähdekasvit, miten mehiläisiä hoidetaan,... Nämä voivat olla kiinnostavia yksityiskohtia! Näistä voidaan osakseen kertoa erilaisilla merkeillä.


Kuningatar-Hunaja on monelle vanha tuttu merkki laadukkaasta hunajasta. Hunaja on pakattu muoviseen tai pahviseen tarkoitukseen suunniteltuun purkkiin. Purkkia saavat käyttää vain Suomen Mehiläishoitajain Liiton jäsenet, jotka ovat lähettäneet hunajanäytteen tutkittavaksi ja saaneet oikeuden käyttää Hyvää Suomesta -merkkiä.



Hyvää Suomesta -merkki kertoo elintarvikkeen suomalaisuudesta. Hunajan kyseessä ollessa, hunaja on 100% suomalaista, ja se on myös pakattu Suomessa. Merkin käyttöoikeuden saaminen on yksinkertaista mutta sen viesti on selkeä.



Luomu-merkkiä pakkauksissaan saavat käyttää vain luomutuotantoon sertifioidut ja seurannassa olevat tuottajat. Vaikka kaikki hunaja Suomessa on varsin luonnonmukaista, luomutuotannolle on omat kriteerinsä. Mehiläiset lentävät pesistä jopa 3km säteellä hyvien mesilähteiden perässä. Näin ollen mehiläistarhojen sijaintiin on kiinnitettävä huomiota. Pääosa viljelyksistä aluella tulee olla luomu-tuotannossa, alueella ei saa olla vilkkaasti liikennöityjä teitä eikä muita saastelähteitä. Lisäksi luomutarhaajan on annettava pesille talviruoaksi hunaan lisäksi luomusokeria, jota harmillisesti ei tuoteta Suomessa. Tarhaajalle luomu-sertifionti tarkoittaa tiivistä kirjallista raportointia ja vuosittaisia tarkastuksia kuluineen.



KIELOMÄEN hunajalla on Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus. Merkkiä ei kuitenkaan saa lisätä purkkeihin irrallisena tarrana, joten säästeliäisyys-syistä merkki on tullut myyntipakkauksiin viiveellä sitä mukaan, kun vanha etikettierä on käytetty loppuun :).


Kielomäen hunaja ei ole luomuhunajaa, näin pienimuotoisessa tarhauksessa rekisteröinnin vaatima työ ja kustannukset tuntuvat meistä kohtuuttomilta. Itse mehiläisten hoito ja hunajan käsittely ovat molemmissa tuotantotavoissa samalaiset. Mehiläistarhamme sijaitsevat maaseudulla, missä on vain vähän aktiivimaanviljelystä - jonka luomutasosta meillä ei ole tietoa. Isompaa liikennettä ja muita saastelähteitä alueella ei ole. Tarhaamme mehiläisiä puukalustossa, jolloin mehiläisten nakertamistaipumus ei lisää esimerkiksi muovia hunajaan, ja käytämme hoitotoimenpiteissä ja hunajan käsittelyssä muovittomia välineitä aina kun se on mitenkään mahdollista. Hunaja tai mehiläiset eivät ole hetkeä pitempään kosketuksissa muovin kanssa missään vaiheessa. Tuotamme hunajaa luonnosta, läheltä, puhtaasti <3!


Lisätiedon välittämiseksi Kielomäen hunajapurkeissa on vaihtuva QR-koodi. Koodin lukemalla pääset linkin kautta katsomaan, millä mehiläistarhalla tämän purkin hunaja on tuotettu! Mikäli hunaja on sekoitus useamman tarhan hunajista, koodin linkki vie sinut Kielomäen kotisivuille, missä on lisätietoa esimerkiksi hunajasta ja muista mehiläistuotteista tai vinkkejä hunajan käyttöön :).





110 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page