top of page

Pesä punnitukseen ja suojaukset kohdilleenLämpimänä lokakuun päivänä teimme kierroksen mehiläistarhoilla. Kylmän ja sateisen jakson jälkeen lämmintä oli +10C ja kaikilla pesillä mehiläisiä oli lennossa! Vaikka pesät varmasti ovat jo asettumassa talvipalloon, eikä emo enää muni, sään salliessa työmehiläiset lentävät ulos hakemaan vettä, ja näköjään vielä siitepölyäkin! Lämmin päivä on huoltokäynnille hyvä siksi, että jos joudumme kolistelemaan, mehiläiset pääsevät ulos tilannetta tarkistamaan eivätkä hätäänny pesän sisällä.


Tällä kierroksella tarkistimme pesät ulkoisesti, laitoimme lentolaudat pesien eteen tuiskusuojiksi ja tarkistimme karhuaitojen toimintakunnon. Kaikki nallet eivät ole vielä talvipesissään ja havaintoja tarhojen lähellä liikkuvista kontioista tehdään edelleen... Jännite akku-aurinkopaneelikäyttöisissä paimenissa oli edelleen täydet 10 (jotain sähköyksikköä )! Talviunien ajaksi akut haetaan vielä tarhoilta sisäsäilytykseen ja lataukseen kevään nälkäisten liikkujien varalle!Samalla kierroksella veimme Kekoharjun tarhalle yhden pesän alle tarkkuusvaa'an. Tämä vaaka punnitsee pesän painon kolmesti vuorokaudessa ja lähettää illalla raportin tarhaajan kännykkään. Satoaikaan tästä on hyvä seurata, miten mettä ja hunajaa kertyy pesään, ja suunnitella toimenpiteitä sen mukaan. Talvella painon muutos kertoo pesän elämästä. Syystalvi vietetään lämpöä ylläpitäen, säästeliäästi. Kun pesän paino kevättalvella alkaa sitten putoamaan, tarhaaja tietää emon alkaneen munia, jolloin yhteiskunta alkaa käyttää varastoitua talviruokaa uuden sukupolven kasvattamiseen.Meillä käytössä oleva vaaka on lainassa Suomen Mehiläishoitajain Liitolta. Me kirjaamme punnitustulokset yhteiskäytössä olevalle verkkosivulle, mistä alueen muutkin mehiläistarhaajat voivat seurata painonmuutoksia ja arvioida oman tarhansa tilannetta.


Nyt voi taas hyvillämielin käpertyä harmaan sadepäivän viettoon tuvassa: mehiläisillä pesissään näyttää kaikki olevan hyvin!


91 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page