top of page

Yhteiseloa karhujen kanssa...

Olen vuosien mittaan kulkenut paljon tuossa lähimetsissä, aiemmin pohjoisemmassakin, ja tiedän monen nallen varmasti minua siellä tarkkailleen... Enemmän ovat mesikämmenet marjastajia tutkailleet, kuin mitä metsissäliikkujilla niistä on havaintoja! - Kun taannoin kerroin miettiväni mehläistarhaamisen aloittamista, kuulin varoitteluja, että sitten tulevat kontiot pihaan.... Mesikämmenten määrä on lisääntynyt, ja niitä on nyt kaikkialla Suomessa. Tilanne on aivan toinen kuin edellisten sukupolvien aikaan: vuosikymmenet metsällä käynyt isäni ei koskaan saanut näköhavaintoa metsänkuninkaasta.


Karhut eivät lystikseen tuhoa mehiläispesiä. Syksyllä talveen varustautuessaan ja keväällä nälissään herätessään mehiläispesän runsasproteiininen toukkakennosto voi olla niille houkutteleva ruokalähde. Kerran pesällä ruokailtuaan ne oppivat palaamaan tai etsimään vastaavia ravintolähteitä alueeltaan, pennut oppivat tämän siinä emon kanssa ruokaillessaan. Toisaalta taas kulkureitti voi kulkea läheltäkin mehiläistarhaa ja rinnakkaiselo sujuu häiriöittä. Pesiä ei siis kannata perustaa nallejen poluille, ja ensikontakti hunajaisille herkuille on syytä ennaltaehkäistä!Kesäkuussa 2020 kontio kävi tuhoamassa toisen Purnun tarhan pesistä. Se rikkoi pesän katon, kaatoi pesälaatikot maahan ja söi rikkomistaan kakuista mehiläistoukkia ja hunajaa. Koska hyvän ruokapaikan huomattuaan nalle yleensä palaa herkkuapajille, siirsimme säästyneen pesän tarhalta pois. Tänne emme voi tuoda uusia mehiläispesiä, koska alueella asuva metsänkuningas on nyt oppinut hunajalle, eivätkä sähköaidat sitä todennäköisesti pidättele.Pian tämän jälkeen Mansikkamaan tarhalla käydessämme erauspentu, edellisen kesän omileen opetteleva nuori nalle, tallentui videolle herkkuhetkellään marjapellossa... Tässäkin kylän asutus on niin lähellä, että suurpetoryhmän johdolla metsästysseura karkotti pennun muille maille. Liian kesyksi ihmisten lähellä käyvä villieläin voi aiheuttaa toistuvia hankalia tilanteita.Täällä Ruokolahdella on Pekka Karoniemi vuosituhannen taitteessa tehnyt valtavan työ mehiläispesien karhutuhojen ennaltaehkäisyn kehittämiseksi. Äitsaaressa oli vahva kanta, ja Pekka taisteli pesiensä puolesta. Kiitos tämän työn, nyt myös mehiläistarhaajat saavat korvauksen nallen aiheuttamista tuhoista, mutta ennen kaikkea harmien ehkäisemiseksi Riistakeskus kustantaa meille sähköaidat kontioiden asuma-alueilla. Tarhaajan on vain viitsittävä ne hankkia, pystyttää ja huoltaa...


Sähköaidan teho tuhojen ehkäisyssä perustuu siihen, että luonnostaan utelias ja oppivainen kontio ei saa sitä ensimmäistäkään kokemusta mehiläispesän herkuista. Sähköisku aidasta on riittävä muuttamaan mesikämmenen suunnitelmaa herkullisesta tuoksusta huolimatta:)! Jos se sen sijaan on jo onnistunut ruokailemaan tällä tai muulla tarhalla, se on erittäin kekseliäs. Metrin korkuisen aidan yli se ei kiipeä tai hyppää, mieluummin kaivautuu ali - niinpä alin sähkölanka on 15-20cm korkeudessa! Se voi hyvin myös napata sopivan puunkarahkan - isommankin rangan - ja heittää sen lankojen yli... Monenlaisia ongelmanratkaisuja on Suomen mehiläistarhoilla saatu nähdä!


Tunnustan, olemme olleet tässä mukavuudenhaluisia ja ensimmäinen aitaus saatiin käyttökuntoon lopulta eilen :). Aitapaketti oli hankittu viime vuonna, mutta kun tilanne tuntui rauhoittuvan, aidan pystytys jäi. - Viikko sitten puskaradio kävi kuumana, kun kahden tarhamme välimaastossa koulubussi oli antanut tilaa tietä ylittäneelle nalle-emolle ja sen neljälle pennulle! Siinä oli koululaislla aikamoinen herätys unenpöpperöstä! Torilla kuulin samoilla seuduilla tehdystä toisestakin kontiohavainnosta...Aika säpäkästihän tuo pystytys kävi, vaikkei kummallakaan meistä ollut aiempaa lähikokemsta sähköaidoista - niitä kun on itsekin tottunut karttamaan :)! Nurkkiin laitettiin puutolpat, akku ostettiin ja ladattiin, aidanalinen trimmeröitiin ja nyt OLLI-paimen pöhisee aurinkopaneelin turvin, pitäen hämärissä liikkuvat herkuttelijat pois mehiläispesiltä! - Nyt sitten tuumitaan, kuinka monta pakettia Riistakeskuksen laskuun vielä olisi syytä tilata ja laittaa aitoja toimintakuntoon... Kumpi voittaa: järki vai luontainen mukavuudenhaluisuus :)!


75 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page