top of page

Kielomäkisten

Arvoista ja valinnoista

Kun muutimme Kielomäkeen vuonna 2009, noin 45-vuotiaina, olimme molemmat täysipäiväisesti ansiotyössä. Toivoimme kuitenkin pystyvämme vähitellen kasvavaan omavaraisuuteen Kielomäen antamien mahdollisuuksien mukaan.

 

Kokemuksen, elämänmuutosten ja iän myötä  arvot ovat säilyneet ja valinnat selkiintyneet.

 

Luonnosta - Läheltä - Puhtaasti

DSC_0010.JPG

Luontoyhteys

Kielomäki on koti lukuisille luonnon olennoille, näkyville ja näkymättömille. Vaikka olemme muokanneet villiintynyttä pihapiiriä ja hoitamatonta, entisille pelloille istutettua metsää, haluamme tehdä sen kunnioittaen. Muistamme kopauttaa puuta merkiksi sen haltialle, ennen kuin ryhdymme sitä kaatamaan. Muistamme luonnon väkeä vuodenkierron juhlapäivinä ja muulloinkin, ja saamme näin polttopuuta talon uuneihin, marjoja ja hedelmiä mehuihin ja mettä pesiemme mehiläisille. Leikkimielisesti, kuulostellen, olemme tuoneet hedelmätarhaan ja arboretumiin keijuille kelloja, Rantametsän Pitämyspetäjälle oikein jylhän tuulikellon... Maahiset, tontut ja muut viihtyvät samalla kuin luonnon öttiäiset, kannoissa, lahopuissa, pensaikoissa ja niitä varten rakennetuissa risuaidanteissa.

Luontoyhteys Kielomäen tuotteissa

Vain mehiläiset osaavat valmistaa hunajaa ja muita ainutlaatuisia pesätuotteita.  Mielestämme ne valmistavat nämä tuotteet valmiiksi. Teemme näille vain välttämättömät puhdistukset kunnostaessamme niitä myyntiin ja käyttöön. 

 

Hunaja- eli tarhamehiläiset eivät kuulu Suomen luontoon, vaan ne ovat lämpimämmästä ilmastosta vain rusas sata vuotta sitten tänne tuotuja tuotantoeläimiä. Haluamme antaa niille olosuhteet mahdollismman lajinomaiseen elämään, mutta joudumme myös tukemaan niitä ilmastossa, jossa niillä ei ole luontaisia edellytyksiä kukoistaa, tai edes selvitä hengissä. Hoidamme mehiläisiä asutulla maaseudulla, missä on luonnonkasvien lisäksi puutarhojen ja pientareiden tulokaskasvillisuutta ja viljelykasveja, eivätkä tarhamehiläiset ole vaaraksi kotoperäisille pölyttäjille.

Läheltä

Vaikka omavaraisuusajatus on jäänyt suurelta osin haaveeksi, valitsemme oman, tai paikallisen tuottajan tuotteen, vähintäänkin suomalaisen, aina kun se on kohtuudella mahdollista!

Läheltä Kielomäen tuotteissa

Pidämme mehiläistarhauksen lähellä kotitilaa. Mehiläiset tarvitsevat satoaluetta, joten riippuen pesämäärästä, niitä on vietävä useammalle tarhalle mielellään 5km matkan päähän toisistaan. Haluamme myös myydä hunajan ja muut pesätuotteet lähimarkkinoilla, missä kierrämme siksi ahkerasti. Kielomäen myyntituotteissa haluamme käyttää omia raaka-aineita mehiläispesistä, omasta puutarhasta ja lähiluonnosta. Suosimme myös lähiyhteistyötä muiden paikallisten tuottajien kanssa. 

133926529_225540195703182_2717580200728876989_n.jpg
81836967_462575771089959_8883641429411233792_n.jpg

Puhtaus

Luotamme luonnon täydellisyyteen. Haluamme vaalia sen haavoittuvuutta. Olemmehan itse osa sitä. Puhtaus on meille sitä, ettemme lisää mitään ulkopuolista ja turhaa ruokaamme, ihollemme, pesuun ja puhdistukseen, puutarhaan ja luontoon ympärillämme, mehiläisille ja niiden valmistamiin tuotteisiin. Tässäkään emme ole ehdottomia, mutta teemme tietoisia valintoja! Emme käytä puutarhassa maahan ja kasvillisuuteen peittyviä muoveja - käytämme puuhaketta, ja kitkemme. Emme levitä luontoon etikkaa, mäntysuopaa, suolaa saati purkkimyrkkyjä. Saunalla käytämme palasaippuoita, hunajaa ja luonnon öljyjä. Pyykkiin ja tiskiin valitsemme pesuaineet, jos emme ehdi itse niitä valmistamaan, ja huuhteluun toimii väkiviinaetikka :).

Puhtaus Kielomäen tuotteissa

Mehiläistarhauksessa valitsemme luonnonmateriaalit aina, kun se on kohtuudella mahdollista. Kotimme on hirsitalo, ja on luonnollista, että myös mehiläiset elävät puupesissä, Pesien lisävarusteet ja pesätuotteiden keräimet ovat luonnonmateriaaleja, ja verkot ja ristikot ruostumatonta terastä .Mehiläisten hyvinvoinnin vuoksi käytämme loistorjunnassa hyvän tarhauskäytännön mukaisia luonnon kemiallisia yhdisteitä, joista ei jää jäämiä hunajaan.  Mehiläiset ovat hygieenisiä eläjiä, joten kaluston käsittelyssä emme käytä kemikaaleja. Pesu vedellä ja  kuumennus kaasuliekillä ovat tutkitusti riittäviä toimenpiteitä myös eläintautien ehkäisyssä.  Joissain työvaiheissa meilläkin on vielä käytössä muovisia välineitä, koska emme ole vielä löytäneet mieluisampia, vaihtoehtoja.-  Kielomäen  tuotteet ovat puhtaita luonnon tuotteita ilman keinotekoisia lisäaineita.

Emme ole koskaan edes harkinneet virallista LUOMU-sertifiontia mehiläistarhauksellemme ja sen tuotteille. Emme pysty päättämään, missä mehiläiset medenkeruussa lentävät, kuinka lähiseudun asukkaat omaa maatansa hoitavat. Sen voimme päättää, että mehiläisemme elävät puhtaasti puupesissä, ilman kontaktia muoveihin, suomalaisella sokerilla talvehtien sen sijaan, että niille tuotaisiin leimattua sokeria rahtina Brasiliasta...

Perinteet, suomalaisuus

On tärkeä tuntea ja tunnustaa oma historia. Me jaamme metsästäjä-kerääjäsuvun ja viikinkiveren perintöä omassa elämässämme. Arvostamme perinteisiä kädentaitoja, kansanperinnettä eri muodoissaan, ja henkistä yhteyttä luontoon, vainajiin, maailmankaikkeuden moniin voimiin. Kunnioitamme kaunista äidinkieltämme ja sillä kerrottuja tarinoita. 

Perinteet ja suomalaisuus Kielomäen tuotteissa

Meillä on ollut onni asettua kauniiseen paikkaan, jolla on kaunis nimi! Ylistämme suomen kieltä ja tilamme kaunista nimeä käyttämällä sitä myyntituotteissamme.

Hunajamme on käsittelemätöntä, niin kuin esi-isämmekin aikanaan hyväksi totesivat.

Halusimme tarjota mahdollisuuden kansanperinteen ja -parannustaidon yhdistämiseen hunajavalmisteissamme, mutta valvova maailma ei vielä ollut näille tuotteille valmis - eikä meillä ole voimavaroja toistaiseksi viedä asioita eteenpäin - ehkä niiden aika vielä koittaa! - Mehiläispesätuotteiden käytössä on ollut huikeaa kuulla muiden, eteläisempien kulttuurien perinnetietoa ja käytäntöjä, opittavaa omalle kansallemme. 

Puhdetöinä, perinteisiä käsityötaitoja ylläpitäen, Kielomäen myyntipöytään valmistuu aika ajoin täysvillaisia neulakinnastöitä ja perinteisiä pirtanauhoja, ja välillä myös ajantasaistettuja tuotteita esiäitiemme käsityötekniikoilla kunnioittaen toteutettuina. 

122763284_1075374292913109_2042676776013064538_n.jpg
Kielomäki_hyviä_hunajapurkkeja.jpg

Kestävyys, vastuullisuus

Meillä on taustalla niin ensimmäisen polven kaupunkilaisuutta Oulussa, vahvoilla juurilla maaseudulle, kuin pientilallisperheen työteliästä ja tiukkaa elämää Pohjois-Karjalassa. Elimme lapsuuttamme öljykriisin aikaan, meillä on aina kierrätetty,  kompostoitu, sammutettu valot perässämme ja ommeltu ja korjattu vaatteet itse. Omat perheemme perustimme tahoillamme 1990-luvun laman aikaan. Niinpä on luonnollista, että hankintamme ovat harkittuja ja suunnilleen kaikki käytetään loppuun: niin vaatteet, autot kuin kaupasta tuotu ruokakin! Elämä on iloista ja kotoisaa, ja höpsötyshankintojakin sallitaan...

Kestävyys ja vastuullisuus Kielomäen tuotteissa

Kielomäen tila harjoittaa yritystoimintaa, joten taloudellinen kestävyys on kaiken lähtökohta - muuten homma loppuu lyhyeen. Mehiläistarhaus on vaatinut investointeja pitkin vuosia - osa kertaluontoisia kuten hunajalinko, osa toistuvia.

 

Pyrimme kaikissa hankinnoissa siihen, että tuote kestää käytössä mahdollisimman pitkään. Olemme valinneet tuotteittemme pakkausmateriaaliksi ensisijaisesti lasipurkkien uudelleenkäytön. Lasipakkauksia ei enää valmisteta Suomessa, joten kaikki soveltuvat on hyvä käyttää yhä uudestaan, kunnes ne murskataan ja viedään Suomenlahden yli lasitehtaille kierrätettäväksi lasimassaksi. Käytännön syistä käytämme myös uusia purkkeja ja pulloja. Vanhana ja edistyksellisenä metsäteollisuusmaana odotamme Suomelta, että markkinoille tulee vielä toimivat ja vastuulliset, puupohjaiset pakkausmateriaalit hunajalle ja muille pesätuotteille. 

Vastuullinen valintamme on myös se, ettemme tee omien pesien mehiläisvahasta kynttilöitä, emmekä myy vahaa kynttiläntekijöille. Suomalainen mehiläisvaha on suhteellisen puhtaan ilmastomme vuoksi puhdasta, ja haluamme palauttaa sen takaisin mehiläisille kennopohjina. Joka kesä suomalainen vaha loppuu, ja mehiläistarhaaja joutuu miettimään, voiko antaa pesiinsä ulkomailta tuotua vahaa, jonka historia on tuntematon.

Olemme pitäneet etäisyyttä halpuuttamis- ja kulutustapahtumiin, joita länsimaiseen kalenteriin on vuosien mittaan kertynyt. Toki elämme mukana markkinataloudessa, kohtuudella. Kuitenkaan pientuottajien tuotteiden halpuuttaminen ei ole taloudellisesti kestävää. Teemme mieluummin lahjoituksia kuin osallistumme mehiläisten ja oman työmme arvon alentamiseen polkemalla arvokkaiden ja ainutlaatuisten tuotteiden hintoja. 

Oppiminen, avoimuus, tiedon jakaminen

Oppimisen ilo, kiinnostuksen mukaan heittäytyminen, ihanien asioiden jakaminen muille... Vaikka vakava sairaus on vienyt osan voimavaroista, nämä piirteet kulkevat mukana! 

Oppiminen ja avoimuus Kielomäessä

Mehiläistarhaus on äärimmäisen kiehtovaa ja monialaista! Olen osallistunut (kohtuudella ja mahdollisuuksien mukaan) lukuisiin seminaareihin ja koulutuksiin tiedonjanoa sammuttaakseni, mutta loppua ei näy!

 

Tapahtumissa liikkuessamme on upeaa päästä kertomaan kulkijoille mehiläisten ihmeellisestä maailmasta ja pesätuotteiden monipuolisesta käytöstä. - Elämä on kuitenkin asettanut rajojaan, avoimesta oppien jakamisesta on täytynyt opetella varovaisuuteen omien siipien säilyttämiseksi. Tämä verkkosivu, ja Kielomäen some-aktiivisuus ovat tiedon jakamisen ja avoimuuden muotoja.

 

Nyt olemme mukana Suomen Mehiläishoitajain Liiton Kouluttaja-ryhmässä ja sen kautta tarjoamme mehiläistarhauksen opetusta ihan virallisten toimijoiden kautta lähialueelle!

Syksyllä 2022 suoritin Maatalouden ammattitutkinnon mehiläistarhauksen osaamisalan. Osana  opintoja aloitin jo keväälä 2022 Imatran Virta-opistolla mehiläishoidon perus- ja jatkokurssien vetämisen.

133957025_160021098820266_8712013467337221551_n.jpg
DSC_0014 mehi.JPG

Kohtuullisuus

Kaiken takana sitten kohtuullisuus. Teemme valintamme arvojemme mukaan niin, kuin se on kohtuudella mahdollista.

On oltava armollinen itselleen ja läheisilleen, ja opittava toimimaan niin omien kuin ympäristönkin voimavarojen mukaan. Näin elämä on vastuullista ja kestävää,  puhtaasti luontoa ja perinteitä kunnioittavaa.

bottom of page