top of page
357360733_835611394947053_2063072351342738729_n.jpg

Kielomäen hunaja

Kielomäen mehiläistarhat sijaitsevat tilan pihapiirissä sekä maalaismaisemissa lähikylillä Ruokolahdella. Hunaja on
monikukkahunajaa pelloilta, pientareilta, puutarhoista ja metsistä. Hunajan maku ja väri vaihtelevat sen mukaan, mitkä
kukat ovat tarjonneet mehiläisille runsaimmat mesiaarteet. Paitsi hunajan makuun ja väriin, mesikukat vaikuttavat myös siihen, kuinka pehmeää hunajasta tulee. Suomalainen monikukkahunaja kiteytyy eli kovettuu luonnostaan aina.

 

Mehiläistarhauksessa ja hunajan käsittelyssä teemme muovittoman valinnan aina, kun se on mahdollista. Hunajan pakkaamme ensisijaisesti uudelleenkäytettyihin lasipurkkeihin.

 

Kielomäen hunajalle on myönnetty Hyvää Suomesta -merkin käyttöoikeus, joka kertoo hunajan kotimaisuudesta. Me Kielomäessä arvostamme mehiläisten valmistamaa hunajaa niin, että linkoamisen jälkeen ainoastaan siivilöimme hunajasta pois kennostosta irronneet mehiläisvahamuruset ja satunnaiset roskat, emmekä muokkaa sen luonnollista kiderakennetta.

 

Syyskuusta seuraavan kesän juhannukseen pakkamme myyntiin satokaudella säilytysastioihin varastoitua, kiteytynyttä hunajaa. Säilytysastia siirretään viileästä säilytyksestä 1-2 vuorokauden
ajaksi ”pesälämpöön” n. 30C-asteeseen, jolloin hunaja pehmenee riittävästi purkittamista varten.

 

Valitsemalla lähihunajan, tuet paikallista pientuottajaa. Mehiläispölytyksen hyöty koituu myös paikallisille marja- ja hedelmäviljelijöille, sekä lähimetsien ja puutarhojen marja- ja hedelmäsatoon!

Mehiläistarhaus Kielomäessä

Mehiläiset tulivat Kielomäkeen keväällä 2015, ilman varsinaista suunnitelmaa uuden harrastuksen aloittamisesta! Mehiläisten hoitaminen ja se oma hunaja – nam – veivät mennessään, ja parhaimmillaan Kielomäen mehiläistarhoilla oli yli 20 mehiläispesää!

Koska tilan isäntä käy päivätyössä tilan ulkopuolella, emäntä pyrkii ottamaan vastuun mehiläistarhauksesta ja niinpä pesämäärää tässä sovitellaan voimavarojen ja ajankäytön mukaan toimivaksi kokonaisuudeksi.

Käytännössä molemmat haluavat olla mukana niin kesän tarhakäynneillä, sadonkorjuussa ja markkinoilla hunajaa myymässä, kuin myös hiljaisemman talven aikana oppimassa aiheesta aina uutta!

 

Vuonna 2019 Kielomäen hunajalle on myönnetty Hyvää Suomesta- merkin käyttöoikeus.

Tällä hetkellä Kielomäen mehiläispesät ovat kahdella tarhapaikalla - kotitarhan lisäksi muutaman kilometrin päässä pölyttämässä mansikka- ja vadelmaviljelmiä puutarhojen ja metsäsaarekkeiden välissä.

 

 Mehiläiset pääsevät keräämään mettä ja siitepölyä niin luonnonkasveista peloills, metsissä ja rannoilla, kuin pihojen puutarhakasveista.

 

Haluamme tarjota mehiläisillemme hyvän elämän, mutta opettelemme samalla myös hyödyntämään mehiläispesän tuotteita monipuolisesti.  Näistä haetaan yhdessä lisätietoa ja sovitellaan uusia tuotteita omaan tarjontaan sopiviksi.

Mehiläisten hoidossa ja hunajan käsittelyssä olemme valinneet luonnonmateriaalit ja happamia pesätuotteita kestävän ruostumattoman teräksen - aina kun se on mahdollista! Uusia ratkaisuja etsitään koko ajan.

bottom of page