top of page

Lasipurkkeja laivalla Englantiin?

Suuri osa maailman hunajsta pakataan kuluttajille lasipurkkeihin - näin myös Kielomäessä! Lasipurkki on kaunis, ja kuluttaja näkee sen läpi, mitä on ostamassa. Lasipurkki on hygieeninen ja sulkeutuu kannella tiiviisti. Lasipurkin ulkonäöllä voi leikitellä etiketin suunnittelulla ja kannen valinnalla. Ja lasipurkin voi käyttää uudelleen!
Kun hunajapurkki tyhjenee, sen voi täyttää hillolla. Tai siihen voi laittaa talteen jotain tärkeää tai kaunista purkin läpi katseltavaksi. Jos omaa käyttöä ei kuitenkaan ole kovin monelle tyhjentyneelle hunajapurkille, purkit kierrätetään tai toimitetaan uudelleenkäytettäviksi.


Lasinkeräyspisteisiin toimitetut, huuhdellut purkit särkyvät jo säiliöön tiputettaessa, eli ne päätyvät murskana kierrätykseen. Lasi kerätään tehokkaasti talteen ja toimitetaan keskitetysti joko lasivillan raaka-aineeksi suomalaisille tehtaille, tai laivataan muihin Euroopan maihin lasitehtaille. Näin lasi voi kiertää aina uudellleen käyttöön, loputtomasti, mutta pullojen ja purkkien valmistusta ei enää vuosiin ole ollut Suomessa.


Metallikannet kerätään metalliteollisuuden raaka-aineksi, myös ne ovat erittäin hyvin kierrätettävissä uusiksi tuotteiksi. Näin metalliteollisuus ei tarvitse niin paljoa neitseellistä raaka-ainetta kaivoksista.


Lasipurkeille ei ole olemassa laajamittaisen uudelleenkäytön mahdollistavaa pantti-palautusjärjestelmää, niinkuin pulloille onneksi on. Panttipullojen kerääminen mahdollistaa lasipullojen uudelleenkäytön ja muovipullojen riittävän puhtaan materiaalin kierrätyksen uusien muovipullojen aihioiksi. Metallitölkit menevät saman järjestelmän kautta metalliteollisuuden raaka-aineeksi.Lasipurkkien uudelleenkäyttö on meidän jokaisen oman mielikuvituksen varassa, mutta toki rajallista. Kielomäessä me käytämme mielellään uudelleen meille toimitettuja, hunajalle soveltuvia lasipurkkeja. Lasi on hygieeninen eikä meille ole tullut vastaan esimekiksi vieraita hajuja tai makuja pakkaamassamme hunajassa. Metallikannet me vaihdamme uusiin, niitäkin onneksi nykyään voi ostaa erikseen - Kielomäessä on valmiina n. 10 erikokoista kantta meille käyttöön tuleville purkeille!Jos haluat toimittaa lasipurkkeja Kielomäkeen uudelleenkäyttöön, mieti näitä:

 • valitse purkkeja, joissa itsekin säilyttäisit hunajaa

 • teelusikka on hyvä mitta - sillä pitäisi ylettää ottamaan puhtaaksi hunajapurkin pohja

 • purkin suun on otava riittävän iso, että lusikkaa mahtuu käyttämään myös kiteytynyttä hunajaa ottaessa

 • teelusikka-mitta rajoittaa purkin korkeutta, ja sen myötä purkin kokoa - hunajaa ostetaan vain vähän kovin isoissa purkeissa

 • pieniä, erilaisia purkkeja on kiva olla tarjolla

 • pese purkki mieluummin käsin kuin tiskikoneessa: tiskikoneen kuumuus hitsaa usein etiketin liiman työlääksi irrottaa

 • etikettejä ei tarvitse erikseen irrotella, se hoituu meillä

 • kannet voi olla tai ei, yleensä vaihdamme ne uusiin - jos purkissa on ollut hunajaa, ja kansi on siisti, saatamme käyttää sen uudelleen. Jos purkkeja on säilytetty pitkään, kansi on voinut ruostua ja silloin myös purkin kierteessä on usein ruostetta.Lasipurkkien uudelleenkäyttö on arvovalinta. Helpompi ja kustannuksiltaan mahdollisesti edullisempi olisi tilata kulloinkin hunajaerälle tarvittava määrä käyttövalmiita uusia purkkeja siistissä pahvilaatikossa, kansineen.

Me otamme vastaan käytettyjä purkkeja jatkuvasti, mikä tarkoittaa

 • vastaanotetut purkit lajitellaan

 • hunajalle sopimattomat kerätään odottamaan lasinkeräykseen viemistä

 • kannet kerätään metallinkeräystä varten

 • soveltuvat purkit pestään, etiketit ja niiden liima poistetaan, ja purkit varastoidaan

Kun satokausi alkaa, varastossa on yleisimmät neljä purkkikokoa sekä mukava lajitelma kivoja isoja sekä somia pieniä purkkeja.

 • purkit lajitellaan koon ja mallin mukaan

 • purkit tarkistetaan ja tarvittaessa pestään uudelleen

 • tilataan malleihin sopivat kannet, jos ei omasta varastosta löydy.

Olemme valinneet sen, että käytämme aikaa purkkien huoltoon ja varaamme tilaa varastoinnille. Uudelleenkäytettävä lasipurkki ei ole meille ilmainen.Voit käydä katsomassa lyhyesti hyötyjätteen kierrätyksestä esimerkiksi Rinkin sivulta
Comments


bottom of page